HACCP. Katalog zagrożeń biologicznych, fizycznych i chemicznych
Marek R. Zadernowski, Anna Zadernowska, Mieczysław Obiedziński, Ryszard Zadernowski
Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Ośrodek Doradztwa i Doskonalenia Kadr |
Rok wyd.: | 2008 |
Oprawa: | miękka |
Ilość stron: | 96 s. |
Wymiar: | 165x235 mm |
EAN: | 9788374264921 |
ISBN: | 978-83-7426-492-1 |
Data: | 2014-04-25 |
Opis książki:
Prawidłowa identyfikacja zagrożeń, ich poznanie i świadome panowanie nad nimi stanowi podstawę zarządzania bezpieczeństwem żywności w przemyśle spożywczym.Książka prezentuje katalog wybranych zagrożeń - autorzy dokonali podziału na zagrożenia biologiczne, fizyczne i chemiczne, dołączając krótką charakterystykę ich podstawowych cech, występowania i sposobu eliminacji.
Publikacja jest przeznaczona dla członków zespołu HACCP, na których spoczywa obowiązek wdrożenia HACCP. Pozwoli na zidentyfikowanie zagrożeń, które dotyczą ich procesu, jak również da podstawową wiedzę ułatwiającą dalsze poszukiwania poszczególnych cech charakterystycznych dla wymienionych zagrożeń i zagrożeń im pokrewnych.
Książka jest również dobrym przykładem sposobu dokumentowania zagrożeń - może stać się podstawą dla indywidualnie tworzonego w danej firmie leksykonu (katalogu) uwzględniającego zagrożenia charakterystyczne dla danego środowiska.
Książka "HACCP. Katalog zagrożeń biologicznych, fizycznych i chemicznych" - Marek R. Zadernowski, Anna Zadernowska, Mieczysław Obiedziński, Ryszard Zadernowski - oprawa miękka - Wydawnictwo Ośrodek Doradztwa i Doskonalenia Kadr. Książka posiada 96 stron i została wydana w 2008 r.