Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Hortpress |
Rok wyd.: | 2007 |
Oprawa: | miękka |
Ilość stron: | 60 s. |
Wymiar: | 145x205 mm |
EAN: | 9788389211538 |
ISBN: | 978-83-8921-153-8 |
Data: | 2017-03-18 |
Opis książki:
Groch na zielone nasiona jest najwcześniejszym wiosennym warzywem przeznaczonym do bezpośredniego spożycia i przetwórstwa. W Polsce na przestrzeni ostatnich lat powierzchnia jego uprawy znacznie wzrosła i obecnie wynosi 12,9 tys. hektarów. Do powiększenia areału przyczyniła się możliwość pełnego zmechanizowania jego uprawy i zbioru. Wśród warzyw strączkowych groch zajmuje drugie miejsce w uprawie po fasoli szparagowej. Prawie cały plon trafia do przetwórstwa z przeznaczeniem surowca na konserwy i mrożonki. Na świeży rynek do bezpośredniego spożycia na surowo lub po ugotowaniu przeznacza się znikomą ilość zielonego grochu. Największy udział w ogólnej produkcji przetworów mają mrożonki, na które jest zapotrzebowanie rynków zagranicznych. Eksport mrożonego grochu z Polski odznacza się dużą dynamiką wzrostu, jednak w różnych latach występują znaczne wahania np. w roku 1998 wysłano za granicę 8,1 tys. ton, a w roku 2000 tylko 3,2 tys. ton mrożonego grochu.
Książka "Groch na zielone i suche nasiona " - Brygida Wierzbicka - oprawa miękka - Wydawnictwo Hortpress. Książka posiada 60 stron i została wydana w 2007 r.