Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Wydawnictwo Literackie, WL |
Rok wyd.: | 2011 |
Oprawa: | miękka |
Ilość stron: | 252 s. |
Wymiar: | 145x205 mm |
EAN: | 9788308046838 |
ISBN: | 978-83-0804-683-8 |
Data: | 2011-05-06 |
Opis książki:
Książka zawierająca przepisy na potrawy i dodatki oraz praktyczne porady dla miłośników sztuki kulinarnej. Dowodem na ich przydatność są lata doświadczenia jakimi poszczycić się mogła najbardziej znana w Stanach Zjednoczonych szefowa kuchni która nauczyła Amerykanów gotować i zaraziła ich miłością do jedzenia wydając kolejne książki kucharskie i prowadząc pierwsze w tamtejszej telewizji show kulinarne. Ten niewielkich poradnik to niezbędnik który powinien się znaleźć w podręcznej biblioteczce każdego szanującego się kucharza. Julia Child 1912-2004 - autorka pierwszego w Stanach Zjednoczonych telewizyjnego programu kulinarnego Francuski Szef Kuchni oraz słynnej książki kucharskiej Francuska sztuka gotowania. Jedzenie i gotowanie pokochała podczas pobytu nad Loarą. Pierwszy posiłek w Paryżu ostrygi solę meuniere ze zrumienionym masłem dobre wino zjadła w słynnej restauracji La Cauronne i właśnie wtedy postanowiła poznać tajniki sztuki kulinarnej. W legendarnej paryskiej szkole Le Cordon Bleu wzbudziła nie lada poruszenie - swoim temperamentem wzrostem 188 cm oraz niesłychanie wysokim piskliwym głosem który kilkanaście lat później pokochały tysiące Amerykanów. Za swoje show w 1966 roku Julia Child otrzymała nagrodę Emmy. Zmarła na dwa dni przed swoimi 92 urodzinami.
Książka "Gotuj z Julią" - Julia Child - oprawa miękka - Wydawnictwo Literackie, WL. Książka posiada 252 stron i została wydana w 2011 r.