Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Burda |
Rok wyd.: | 2016 |
Oprawa: | miękka |
Ilość stron: | 300 s. |
Wymiar: | 140x210 mm |
EAN: | 9788380531345 |
ISBN: | 978-83-8053-134-5 |
Data: | 2016-08-01 |
Opis książki:
Uwolnij się od poczucia winy i zacznij na nowo cieszyć się tym, co jesz.
Cała prawda o soli, cukrze, tłuszczu, węglowodanach... i modnym ostatnio glutenie.
Nareszcie rozprawiamy się z żywieniowymi demonami współczesnego świata.
Ta wywrotowa książka dziennikarza naukowego obala mity, które zdominowały amerykański styl odżywiania, i pokazuje czytelnikom, jak uwolnić się od poczucia winy i na nowo pokochać jedzenie. Z pewnością rozbudzi kontrowersje wokół naszej obsesji na temat prawidłowego odżywiania.
Gluten. Sól. Cukier. Tłuszcz. Oto czarne charaktery amerykańskiej diety, a przynajmniej tak każą nam sądzić lekarze i specjaliści od żywienia. Ale naukowcy nie wydali jeszcze wiążącej opinii, tymczasem ludzie masowo eliminują z jadłospisu produkty zbożowe i syrop kukurydziany, gdyż zostali wprowadzeni w błąd. A prawda jest taka, że prawie wszyscy możemy wrócić do tradycyjnych burgerów i nic złego się nam nie stanie.
Pamiętacie czasy, kiedy najgroźniejszym wrogiem było masło? A teraz wróciło do łask. Może pamiętacie, że dieta Atkinsa kiedyś cieszyła się popularnością, potem skazano ją na potępienie, a potem znów oczyszczono z zarzutów. Być może zastanawiacie się, czemu wszyscy wasi przyjaciele ograniczają spożycie soli albo stosują dietę jaskiniowca, a może nawet nosicie się z zamiarem odstawienia produktów zbożowych.
Książka ta jest wybawieniem dla czytelników cierpiących na rozchwianie żywieniowe. Tak samo jak tysiąc lat temu naukowcy i lekarze wiedzą zdumiewająco mało o prawidłowym odżywianiu, chociaż Amerykanie wydają miliony dolarów i poświęcają mnóstwo czasu ulegając obsesji na punkcie zdrowego jedzenia.
"Levinovitz znów dopuszcza do głosu naukę i czyni to w odkrywczy sposób" - doktor Brian Wansink, autor Mindless Eating i Slim By Design
"Skuteczna riposta na psychozę strachu i obietnice bez pokrycia, którymi raczą nas szarlatani podający się za naukowców. Tę książkę powinien przeczytać każdy, kto rozważa zastosowanie restrykcyjnej diety albo zajmuje się leczeniem ludzi" - doktor Peter Gibson, dyrektor katedry gastroenterologii w klinice Alfred Hospital przy Monash University
"Levinovitz pokazuje nam, jak przestać się bać jedzenia. Każdy, kto interesuje się odżywianiem, powinien przeczytać tę książkę i odzyskać radość delektowania się smakiem potraw" - doktor Philip Zeitler, profesor pediatrii, wydział medycyny Uniwersytetu Kolorado
"Lekarstwo na żywieniowe demony. Poparta gruntownymi badaniami i niezwykle pouczająca książka" - doktor Jean Gunter
Uwolnij się od strachu przed tym, co jesz.
Wmawiano nam całe życie, że musimy się wyrzec swoich ulubionych potraw, żeby stracić zbędne kilogramy i zyskać zdrowie. Ale lęk przed jedzeniem opiera się na mitach, nie na nauce, a kiedy poznacie prawdę, będziecie zaskoczeni i poczujecie się wyzwoleni.
Chleb i makaron
Mit: Dieta bezglutenowa to recepta na poprawienie wydajności mózgu i pozbycie się tłuszczu z brzucha.
Prawda: Tak naprawdę nie udowodniono, że to z winy żywieniowych demonów jesteśmy grubi i otępiali - za to wiadomo o wielu szarlatanach, którzy twierdzili, że tak jest.
Słone przekąski
Mit: Ograniczenie spożycia soli zapobiega chorobom serca.
Prawda: Nawet gdyby to było prawdą - a nie jest - wytyczne Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego nie pozwalają na jedzenie niczego, co przypomina normalne potrawy.
Stek i ser
Mit: Jedząc tłuszcz, staniesz się tłusty.
Prawda: Nic podobnego. Słyszymy takie argumenty od dziesięcioleci, ale opierają się one na rozumowaniu magicznym, którego korzenie sięgają starożytnej Grecji.
Deser
Mit: Cukier uzależnia.
Prawda: Tak naprawdę uzależniające jest przekonanie o toksycznych właściwościach cukru - kłamstwo wywodzące się z początków XIX wieku, kiedy purytanie uważali, że słabość do cukru prowadzi do alkoholizmu.
Książka "Glutenowe kłamstwo. I inne mity o tym, co jemy" - Alan Levinovitz - oprawa miękka - Wydawnictwo Burda. Książka posiada 300 stron i została wydana w 2016 r.