Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Centrum Inicjatyw na Rzecz Rozwoju REGIO |
Rok wyd.: | 2017 |
Ilość stron: | 125 s. |
Wymiar: | 235x165 mm |
EAN: | 9788393104475 |
ISBN: | 978-83-931044-7-5 |
Data: | 2020-03-06 |
Opis książki:
„Fifka and Żulik, Homemade Recipes of Łódź Cuisine” autorstwa Anny Wojciechowskiej to wersja angielska dobrze znanej książki kucharskiej, dostępnej w naszej ofercie od 2014 r. Książka w całości w języku angielskim, w porównaniu z wydaniem polskim uzupełniona o wstęp historyczny (z wyjaśnieniem pochodzenia wielokulturowej łódzkiej kuchni). Dodatkowo nastąpiła znacząca zmiana edytorska w porównaniu z wydaniem polskim - książka została wydana w twardej oprawie. W książce tej przedstawiamy niezwykle ciekawy element łódzkiego dziedzictwa - naszą lokalną kuchnię. Autorka zebrała zbiór 50 przepisów (zupy, przekąski, dania główne i desery) na dania typowo łódzkie, takie jakie jadano w jej rodzinie. Wśród nich są oczywiście zalewajka i prażoki, ale także szczawiowa, żulik, chałka, czy płucka. Kuchnia tania i prosta, a potrawy takie jakie jadano dawniej w robotniczej Łodzi. Książka została wspaniale uzupełniona fotografiami autorstwa Damiana Kruhelskiego. Zapraszamy do lektury i odkrywania dawnych łódzkich smaków. Książka idealna na prezent dla obcokrajowców odwiedzających Łódź!
Książka "Fifka and Żulik, Homemade Recipes of Łódź Cuisine" - Anna Wojciechowska - Wydawnictwo Centrum Inicjatyw na Rzecz Rozwoju REGIO. Książka posiada 125 stron i została wydana w 2017 r. Cena 23.33 zł. Zapraszamy na zakupy! Zapewniamy szybką realizację zamówienia.