Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | PIĄTEK TRZYNASTEGO |
Rok wyd.: | 2006 |
Oprawa: | miękka |
Ilość stron: | 98 s. |
Wymiar: | 130x180 mm |
EAN: | 9788374150774 |
ISBN: | 978-83-7415-077-4 |
Data: | 2008-12-02 |
Opis książki:
Prezentowany reprint to jedna z pierwszych książek, dotyczących wyrobu win owocowych i miodów, wydanych na ziemiach polskich. Jej autorem był wybitny specjalista – inspektor winnic w Austro-Węgrzech. Jak sam pisze we wstępie, już wtedy – na przełomie XIX i XX wieku – wina produkowane z owoców były lekceważone i niedoceniane, co tłumaczy interesami importerów południowoeuropejskich win gronowych.
Wśród przedstawionych przepisów znajdują się receptury na tradycyjne polskie trunki, czyli miody pitne, a także wina z: - jagód, - malin, - porzeczek, - agrestu, - wiśni, - tarki (tarniny), - głogu, - berberysu, - rabarbaru, - liści winogron, - soku z brzozy.
Przepisy proponowane przez Autora to tradycyjne polskie receptury. By z nich skorzystać, musimy jedynie poznać trzy terminy obecnie raczej nieużywane, a występujące w książce: rozynki – suszone winogrona, 1 kwarta – ok. 0,95 litra, 1 funt – ok. 0,4 kg.
Książka "Fabrykacya win owocowych i miodów" - Konrad Miklewicz - oprawa miękka - Wydawnictwo PIĄTEK TRZYNASTEGO. Książka posiada 98 stron i została wydana w 2006 r.