Etos polskich przetwórców żywności
ks. Artur Wysocki, Marcin Zarzecki
(red.)Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Wydawnictwo Uniwersytetu Kardynała Stefana Wyszyńskiego |
Rok wyd.: | 2016 |
Oprawa: | miękka |
Ilość stron: | 256 s. |
Wymiar: | 163x233 mm |
EAN: | 9788380902268 |
ISBN: | 978-83-8090-226-8 |
Data: | 2017-09-20 |
Opis książki:
Etos zawodowy każdej grupy społecznej może być opisany na podstawie przeprowadzonej diagnozy środowiskowej. W jego skład wchodzą m.in. ideały. Dążenie do ich realizacji staje się rękojmią postępowania etycznego. W przypadku środowiska zawodowego przetwórców żywności takim postępowaniem jest dbanie o bezpieczeństwo żywnościowe.
Etyka wskazuje to, co powinno być realizowane ze względu na zaufanie społeczne. Wskazania te są zarazem problematyczne z uwagi na wymogi ekonomiczne, którym podporządkowanie się gwarantuje utrzymanie się firmy na rynku.
Książka "Etos polskich przetwórców żywności" - ks. Artur Wysocki, Marcin Zarzecki (red.) - oprawa miękka - Wydawnictwo Uniwersytetu Kardynała Stefana Wyszyńskiego. Książka posiada 256 stron i została wydana w 2016 r.