Echa dawnej Warszawy. W kotle smaków. + 100 dawnych przepisów
Karolina Głowacka
Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Skarpa Warszawska |
Rok wyd.: | 2018 |
Oprawa: | twarda |
Ilość stron: | 240 s. |
Wymiar: | 170x250 mm |
EAN: | 9788363842581 |
ISBN: | 978-83-6384-258-1 |
Data: | 2018-04-04 |
Opis książki:
Autorka zaprasza czytelników do wejścia kuchennymi drzwiami do Warszawy, która pachniała nie tylko flaczkami i pyzami, ale także móżdżkami, sztufadą, faramuszką, pulardami, kapłonami, polewkami oraz całuskami i makagigami. Brzmi trochę tajemniczo? Ta książka wszystko wyjaśni.
Choć wyodrębnienie specyfiki kuchni warszawskiej nastręcza licznych kłopotów, bo w stolicy jak w tyglu smaków mieszały się obyczaje i przyzwyczajenia mieszkańców pochodzących z różnych stanów, stron kraju i świata, to autorka starannie prześledziła historię kulinariów, by wychwycić z niej to, co charakterystyczne dla Syreniego Grodu.
Oprócz barwnych opisów zwyczajów kulinarnych, klimatu dawnych restauracji i knajp oraz wpływów innych kultur czytelnicy znajdą tu także 100 przepisów na dania, jakimi raczono się w Warszawie.
Książka "Echa dawnej Warszawy. W kotle smaków. + 100 dawnych przepisów" - Karolina Głowacka - oprawa twarda - Wydawnictwo Skarpa Warszawska. Książka posiada 240 stron i została wydana w 2018 r. Cena 31.55 zł. Zapraszamy na zakupy!