pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
Tytuł książki:

Dzika kuchnia z łąk i lasów

Autor książki:

Monika Gajewska-Okonek

Dane szczegółowe:
Wydawca: SBM
Rok wyd.: 2022
Oprawa: twarda
Ilość stron: 192 s.
Wymiar: 165x240 mm
EAN: 9788382226102
ISBN: 978-83-8222-610-2
Data: 2022-06-21
25.21 
pozycja dostępna Wyślemy w czasie: 1-3 dni

Opis książki:

W naszym otoczeniu napotykamy na niezliczoną ilość roślin, które często bezwiednie mijamy, nie zdając sobie sprawy, jak wiele wartości odżywczych w sobie kryją. Z pierwszych młodych ziół i chwastów, takich jak pokrzywa, podagrycznik, bluszczyk kurdybanek, lebioda czy mniszek lekarski, niegdyś przyrządzano zupy, które nie tylko zaspokajały głód, ale też dostarczały niezbędnych witamin. Do pieczenia chleba i placków wykorzystywano z kolei mąkę z żołędzi, orzeszków bukowych a nawet pałki wodnej. Z mniszka lekarskiego, żołędzi i bukwi parzono kawę. Dziś wiele tych przepisów odeszło w zapomnienie. Niektóre warzywa, dawniej bardzo popularne, obecnie są rzadko stosowane w kuchni. Nazwy, takie jak brukiew, topinambur czy skorzonera, dla wielu osób brzmią egzotycznie. Warto wiedzieć, że są nie tylko wyjątkowo zdrowe, ale także smaczne. Wokół nas jest mnóstwo roślin, które z powodzeniem możemy wykorzystać do przygotowywania smacznych potraw. Warto wybrać się na spacer do lasu, na łąkę lub pole za miastem i wrócić z koszem roślin, z których stworzymy wyjątkowe i pyszne dania.

Książka "Dzika kuchnia z łąk i lasów" - Monika Gajewska-Okonek - oprawa twarda - Wydawnictwo SBM. Książka posiada 192 stron i została wydana w 2022 r. Cena 25.21 zł. Zapraszamy na zakupy!