Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Wydawnictwo Dolnośląskie |
Rok wyd.: | 2012 |
Oprawa: | twarda |
Ilość stron: | 416 s. |
Wymiar: | 160x220 mm |
EAN: | 9788324590988 |
ISBN: | 978-83-24590-98-8 |
Data: | 2012-05-29 |
Opis książki:
Fascynująca historia miasta opowiedziana od strony stołu.Od stuleci spotkania w miejscach publicznych były jedną z najważniejszych form kontaktów towarzyskich. Spotykali się więc wrocławianie oraz goszczący w grodzie nad Odrą podróżni w karczmach, piwiarniach, winiarniach, kawiarniach, restauracjach, knajpkach i innych lokalach. Spędzali czas przy piwie, winie, kawie czy smacznym obiedzie, rozmawiając z przyjaciółmi, wysłuchując koncertów, czytając prasę. Poznawali nowych ludzi czy wreszcie smakowali nowe trunki i nieznane jeszcze specjały, których wszak nie brakowało w kartach dań wrocławskiej gastronomii. Dzieje gastronomii Wrocławia to także przypomnienie czołowych postaci tej branży, historii znanych i nieznanych lokali, tradycji i obyczajowości stołu, kształtowania się oferty kulinarnej. Zarazem jest to prezentacja obcych wpływów w sztuce gotowania, wreszcie opisanie najsmaczniejszych dań trafiających na stoły.
Książka "Dzieje wrocławskiej gastronomii" - Grzegorz Sobel - oprawa twarda - Wydawnictwo Dolnośląskie. Książka posiada 416 stron i została wydana w 2012 r.