Dziedzictwo kulinarne Śląska w nowych kontekstach interpretacyjnych
Lidia Przymuszała, Dorota Świtała-Trybek
Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Wydawnictwo Uniwersytetu Opolskiego |
Rok wyd.: | 2021 |
Oprawa: | miękka |
Ilość stron: | 310 s. |
Wymiar: | 167x240 mm |
EAN: | 9788373959156 |
ISBN: | 978-83-7395-915-6 |
Data: | 2021-06-28 |
Opis książki:
Zaprezentowane w niniejszym tomie artykuły przedstawicieli różnych dyscyplin naukowych (kulturoznawców, językoznawców, folklorystów, etnologów i antropologów, historyków) dotyczą wielorakiej problematyki dziedzictwa kulinarnego Śląska, w tym m.in.: jego przemian, promocji, obecności w twórczości malarskiej i w programach telewizyjnych, także motywacji i sposobów nazywania regionalnych potraw oraz ich kulturowego obrazu we współczesnej polszczyźnie.
Bogactwo podejmowanych zagadnień i poruszanych w monografii wątków, wielość i rozmaitość ujęć prezentowanych kwestii oraz różnorodność perspektyw badawczych pokazują kuchnię śląską i dziedzictwo kulinarne regionu w nowych kontekstach i interpretacjach, jako trwały, jednakże podlegający nieustannemu procesowi przeobrażeń element tradycji.
Książka adresowana jest do badaczy i studentów nauk humanistycznych i społecznych oraz do wszystkich zainteresowanych problematyką dziedzictwa kulinarnego Śląska.
Książka "Dziedzictwo kulinarne Śląska w nowych kontekstach interpretacyjnych" - Lidia Przymuszała, Dorota Świtała-Trybek - oprawa miękka - Wydawnictwo Uniwersytetu Opolskiego. Książka posiada 310 stron i została wydana w 2021 r. Cena 26.19 zł. Zapraszamy na zakupy! Zapewniamy szybką realizację zamówienia.