pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
Tytuł książki:

Droga przez mąkę

Autor książki:

Łukasz Modelski

Dane szczegółowe:
Wydawca: ZNAK
Rok wyd.: 2019
Oprawa: Miękka ze skrzydełka
Ilość stron: 576 s.
Wymiar: 140x200 mm
EAN: 9788324045549
ISBN: 978-83-2404-554-9
Data: 2019-10-03
26.20 
pozycja dostępna Wyślemy w czasie: 1-3 dni

Opis książki:

Biblia smakoszy i erudytów, czyli rozmowy o literaturze i kuchni.

Co jada szatan u Bułhakowa? Jak gotuje Julian Barnes? Czy przy politycznych dysputach lepiej sprawdza się piwo smichovskie Jaroslava Haška, a może czerwone wino Rolanda Barthes a?
Upodobania kulinarne tajnych agentów, zarówno u Iana Fleminga, jak i Umberto Eco, mogą zadziwić. Za to postacie Hrabala hołdują raczej tradycyjnym przysmakom.

Ernest Hemingway i Francis Scott Fitzgerald dzielą się pulardą z truflami, Charles Dickens je ostrygi od ulicznego sprzedawcy, a Miguel de Cervantes i Jan Potocki wspólnie podziwiają kastylijskie duszone mięso z warzywami.

Po siedmiu latach prowadzenia kultowej Drogi przez mąkę, Łukasz Modelski wybrał 50 najbardziej literackich spośród przeprowadzonych rozmów, nadając nowy sens pojęciu "literatura dla kucharek". Na końcu każdej z nich znaleźć można przepis na najważniejsze z omawianych dań.

Łukasz Modelski - mediewista z wykształcenia i dziennikarz z zawodu. Studiował w Warszawie, Poitiers i Paryżu. Lubi jeść i pić - czyni to zawodowo. Pisuje felietony do Czasu Wina, prowadzi literacko-kulinarną Drogę przez mąkę w radiowej Dwójce i rozmawia z szefami kuchni na świecie. Autor Dziewczyn wojennych, Fotobiografii PRL, Kuchni na plebanii i Piątego smaku. Rozmów przy jedzeniu.

Powyższy opis pochodzi od wydawcy.

Książka "Droga przez mąkę" - Łukasz Modelski - oprawa Miękka ze skrzydełka - Wydawnictwo ZNAK. Książka posiada 576 stron i została wydana w 2019 r. Cena 26.20 zł. Zapraszamy na zakupy!