Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Wydawnictwo Naukowe PWN |
Rok wyd.: | 2016 |
Oprawa: | twarda |
Ilość stron: | 286 s. |
Wymiar: | 150x236 mm |
EAN: | 9788301184704 |
ISBN: | 978-83-0118-470-4 |
Data: | 2016-02-22 |
Opis książki:
Jak wygląda podział wyrobów cukierniczych? Czym różnią się wyroby z ciast francuskich od wyrobów z ciast półfrancuskich? Jak przeprowadzić kontrolę surowców oraz gotowych wypieków? Na jakie czynniki należy zwrócić uwagę, aby zwiększyć trwałość produktów cukierniczych i zmniejszyć ich podatność na psucie?
Drobne wypieki to produkty, które obok wyrobów piekarniczych stanowią podstawowy segment branży piekarniczo-cukierniczej. Książka stanowi wszechstronne opracowanie przedstawiające współczesne techniki produkcji wyrobów cukierniczych oraz ich podział ze względu na sposób wytwarzania.
W książce znajdują się informacje dotyczące m.in.:
- podziału wyrobów cukierniczych
- składników receptur i ich właściwości funkcjonalnych
- zależności między ilością surowca a uzyskaną jakością produktu
- procesu produkcji wyrobów cukierniczych
- pakowania i przechowywania
- analizy sensorycznej
- określania wartości odżywczych
- analityki wyrobów cukierniczych
Kompendium wiedzy cukierniczej - od składników receptur, poprzez przepisy prawa, procesy pakowania do oceny jakości gotowych wyrobów.
Książka "Drobne wypieki. Technologia w cukierni" - Wilfried Seibel (red.) - oprawa twarda - Wydawnictwo Naukowe PWN. Książka posiada 286 stron i została wydana w 2016 r.