Drinki. Koktajle i przekąski z całego świata
Harald Schmitt, Eddy Hahner, Urlike Bultjer
Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Amber |
Oprawa: | twarda |
Ilość stron: | 255 s. |
Wymiar: | 215x285 mm |
EAN: | 9788372451576 |
ISBN: | 83-7245-157-5 |
Data: | 2001-01-06 |
Opis książki:
Podróż przez najsłynniejsze bary od Ameryki i Karaibów przez Europę aż po krańce Azji. Są ostre lub łagodne, dyskotekowe kolorowe lub klasycznie dostojne, pobudzające lub uspokajające, owocowe lub mocne. Dziś stały się znowu modne. Koktajle i napoje mieszane triumfalnie powracają; delektujemy się nimi w przytulnym barze, popijamy podczas cocktail party i dla odprężenia w domowym zaciszu. Jak przygotowuje się martini Co podać podczas cocktail party Jak pija się tequilę Co uwielbiał Ernest Hemingway Jak przyrządzić pyszne egzotyczne przekąski Gdzie można obejrzeć czek z podpisem Fidela Castro i but prezydenta Salvadora Allende Tylko w tej książce znajdziemy fascynujące ciekawostki i odpowiedzi na wszystkie pytania o świat drinków i barów. Tajemnice smaku najsłynniejszych koktajli, takich jak: Margarita, Pina Colada, Cuba Librę, Bloody Mary, Manhattan, Sangria, Kir Royal, Solemio czy Miss Saigon! Nowe wspaniałe warianty, które można wyczarować, wykorzystując amerykański bourbon, szkocką whisky, francuskiego szampana, kubański rum, włoską grappę, japońską sake czy rosyjską wódkę! - Receptury ponad 110 drinków z różnych stron świata i ponad 60 odpowiednio dobranych przekąsek - Pasjonujące barowe ploteczki i nieznane anegdoty o sławnych ludziach oraz ich ulubionych napojach - Najważniejsze przybory i dodatki barowe - Podstawowe rodzaje szkła - Składniki wysokoprocentowe - od amaretto do whisk(e)y - Słowniczek barowy dla początkujących - Dziesięć podstawowych zasad mieszania i podawania koktajli - Praktyczne rady, jak przygotować cocktail party - Ponad 240 kolorowych zdjęć Odkryjmy mieniący się barwami świat koktajli, odetchnijmy atmosferą barów w najpiękniejszych miejscach świata, jak legendarny Floridita Bar w Hawanie, szacowny paryski Ritz czy wesoły londyński pub. Posłuchajmy historyjek opowiadanych przez doświadczonych barmanów, skosztujmy pikantnych przekąsek i wytwornych specjałów z całego świata. Niech zaskoczy nas i oczaruje mnogość i finezja "uśmiechających się" napojów!
Książka "Drinki. Koktajle i przekąski z całego świata" - Harald Schmitt, Eddy Hahner, Urlike Bultjer - oprawa twarda - Wydawnictwo Amber.
Spis treści:
Drusstory, walki kosutów i wielki świat
Kulinarna podróż dookoła świata
Wyposażenie baru
Najważniejsze przybory barowe
Chłodzenie - fascynująca zabawa z lodem
Podstawowe rodzaje szkła
Od amaretto do wnisk(e)y
Dodatki barowe
Terminy barowe
Mieszać jak profesjonalista
Dziesięć podstawowych zasad
Zaproszenie na cocktail party
Goście
Koktajle i przekąski
Aranżacja baru
Uwagi dotyczące receptur
Ameryka Środkowa i Południowa
Machos, samba i tequila
Karaiby
Tam radość życia dyktuje rytm
USA - Nowy Jork
Bourbon, burser i The Bis Apple
Wielka Brytania
Wyspa przytulnych pubów
Hiszpania
Bodegas, brandy i szalony temperament
Francja
Perliste trunki do sera i basietek
Włochy
Sztuka kulinarna bez maski
Niemcy, Austria, Szwajcaria
Tam happy hour}est najpiękniejsza
Rosja
Wielka miłość do wódeczki
Azja
Sake, sling eszotyczna soczystość
Indeks napoi
Indeks przekąsek
O autorach i fotografiach