Domowe kiszonki
Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska, Ewa Sypnik-Pogorzelska
Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | RM |
Rok wyd.: | 2022 |
Oprawa: | miękka |
Ilość stron: | 224 s. |
EAN: | 9788381516259 |
ISBN: | 978-83-8151-625-9 |
Data: | 2022-05-23 |
Opis książki:
Wraz z modą na zdrowie przyszła także moda na kiszonki. I nie powinno to dziwić, ponieważ mają one wiele zalet. Po pierwsze, są bardzo zdrowe - bogate w witaminy (zwłaszcza C, A i E), składniki mineralne i probiotyki, które korzystnie działają na nasz układ pokarmowy i odpornościowy. Po drugie, kiszonki stanowią doskonały sposób konserwowania żywności - naturalny, pozbawiony wszelkich dodatków chemicznych i zachowujący wartości odżywcze produktu. Po trzecie, do przygotowania kiszonek nie trzeba wyjątkowych zdolności kulinarnych ani wyszukanych sprzętów. I po czwarte, to idealny sposób na zamknięcie lata w słoiku.
W książce znajdziesz sprawdzone przepisy na kiszone warzywa i owoce oraz propozycje ich wykorzystania. Autorki sięgają po tradycyjne warzywa do kiszenia, jak ogórki, kapusta, papryka i buraki, ale eksperymentują też z cebulą, cukinią, dynią, fasolką szparagową, kalafiorem, marchwią, pomidorami, rzodkiewką, białą rzodkwią i selerem korzeniowym. Kiszą jabłka, śliwki i cytryny. Dzielą się radami i praktycznymi wskazówkami dotyczącymi przygotowania kiszonek. Opisują także ich nieocenione zalety zdrowotne.
Książka "Domowe kiszonki" - Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska, Ewa Sypnik-Pogorzelska - oprawa miękka - Wydawnictwo RM. Książka posiada 224 stron i została wydana w 2022 r.