Domowe kiszonki, które leczą
Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska, Ewa Sypnik-Pogorzelska
Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | RM |
Rok wyd.: | 2020 |
Oprawa: | miękka |
Ilość stron: | 208 s. |
EAN: | 9788381512435 |
ISBN: | 978-83-8151-243-5 |
Data: | 2020-07-21 |
Opis książki:
Wraz z modą na zdrowie przyszła także moda na kiszonki. I nie powinno to dziwić, ponieważ mają one wiele zalet. Po pierwsze, są bardzo zdrowe - to bogactwo witamin (zwłaszcza C, A i E), składników mineralnych i probiotyków, które korzystnie działają na nasz układ pokarmowy i odpornościowy. Po drugie, kiszonki stanowią doskonały sposób konserwowania żywności - naturalny, pozbawiony wszelkich dodatków chemicznych i zachowujący wartości odżywcze produktu. Po trzecie, do przygotowania kiszonek nie trzeba wyjątkowych zdolności kulinarnych ani wyszukanych sprzętów. I po czwarte, to idealny sposób na zamknięcie lata w słoiku.
W książce znajdziesz 80 wyjątkowych przepisów na kiszone warzywa i owoce oraz propozycje ich wykorzystania. Autorki sięgają po tradycyjne warzywa do kiszenia, jak ogórki, kapusta, papryka i buraki, ale eksperymentują też z cebulą, cukinią, dynią, fasolką szparagową, kalafiorem, marchwią, pomidorami, rzodkiewką, białą rzodkwią i selerem korzeniowym. Kiszą jabłka, śliwki i cytryny. Co więcej, dzielą się radami i praktycznymi wskazówkami dotyczącymi przygotowania kiszonek. Opisują także ich niezwykłe zalety zdrowotne.
Książka "Domowe kiszonki, które leczą" - Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska, Ewa Sypnik-Pogorzelska - oprawa miękka - Wydawnictwo RM. Książka posiada 208 stron i została wydana w 2020 r.