Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Wydawnictwo AA |
Rok wyd.: | 2015 |
Oprawa: | twarda |
Ilość stron: | 384 s. |
Wymiar: | 140x200 mm |
EAN: | 9788378642374 |
ISBN: | 978-83-7864-237-4 |
Data: | 2016-03-18 |
Opis książki:
Święta Hildegarda z Bingen, doktor Kościoła, to nie tylko mistrzyni życia duchowego, ale wspaniała znawczyni roślin, warzyw, owoców i innych pokarmów oraz ich wpływu na organizm człowieka. Współczesna medycyna, badając pisma św. Hildegardy i stosując nowoczesne metody badawcze potwierdziła dobroczynny wpływ proponowanej przez nią diety na życie i zdrowie człowieka.
Książka ta jest unikalnym zbiorem przepisów na doskonałe, smaczne i zdrowe dania domowej kuchni stworzone w oparciu o zalecenia dietetyczne św. Hildegardy i współczesnych lekarzy zainspirowanych jej wskazówkami.
Obszernie wyjaśniono tu również zasady dietetyczne św. Hildegardy, zestawiono pokarmy i produkty zalecane, dopuszczalne, a także niewskazane czy wręcz zabronione ze względu na ich negatywny wpływ na zdrowie. Osobną część poświęcono orkiszowi, jako podstawowemu składnikowi diety i kuchni św. Hildegardy. Wyjaśniono na czym polega i skąd wypływa jego dobroczynne działanie na organizm człowieka. Przedstawiono również najważniejsze zasady diety orkiszowej.
W książce zaprezentowano przepisy na różne rodzaje dań:
-Śniadania i pieczywo
-Zupy i dania jednogarnkowe
-Przystawki i dodatki
-Sałatki i przekąski
-Dania bezmięsne
-Dania mięsne
-Ryby
-Sosy
-Ciasta i desery
-Przetwory i napoje
-Środki lecznicze
Książka "Domowa kuchnia św. Hildegardy" - Yvette E. Salomon - oprawa twarda - Wydawnictwo AA. Książka posiada 384 stron i została wydana w 2015 r.