pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
Tytuł książki:

Domowa kuchnia św. Hildegardy

Autor książki:

Yvette E. Salomon

Dane szczegółowe:
Wydawca: Wydawnictwo AA
Rok wyd.: 2015
Oprawa: twarda
Ilość stron: 384 s.
Wymiar: 140x200 mm
EAN: 9788378642374
ISBN: 978-83-7864-237-4
Data: 2016-03-18
Cena wydawcy: 39.90 złpozycja niedostępna

Opis książki:

Święta Hildegarda z Bingen, doktor Kościoła, to nie tylko mistrzyni życia duchowego, ale wspaniała znawczyni roślin, warzyw, owoców i innych pokarmów oraz ich wpływu na organizm człowieka. Współczesna medycyna, badając pisma św. Hildegardy i stosując nowoczesne metody badawcze potwierdziła dobroczynny wpływ proponowanej przez nią diety na życie i zdrowie człowieka.

Książka ta jest unikalnym zbiorem przepisów na doskonałe, smaczne i zdrowe dania domowej kuchni stworzone w oparciu o zalecenia dietetyczne św. Hildegardy i współczesnych lekarzy zainspirowanych jej wskazówkami.

Obszernie wyjaśniono tu również zasady dietetyczne św. Hildegardy, zestawiono pokarmy i produkty zalecane, dopuszczalne, a także niewskazane czy wręcz zabronione ze względu na ich negatywny wpływ na zdrowie. Osobną część poświęcono orkiszowi, jako podstawowemu składnikowi diety i kuchni św. Hildegardy. Wyjaśniono na czym polega i skąd wypływa jego dobroczynne działanie na organizm człowieka. Przedstawiono również najważniejsze zasady diety orkiszowej.

W książce zaprezentowano przepisy na różne rodzaje dań:
-Śniadania i pieczywo
-Zupy i dania jednogarnkowe
-Przystawki i dodatki
-Sałatki i przekąski
-Dania bezmięsne
-Dania mięsne
-Ryby
-Sosy
-Ciasta i desery
-Przetwory i napoje
-Środki lecznicze

Książka "Domowa kuchnia św. Hildegardy" - Yvette E. Salomon - oprawa twarda - Wydawnictwo AA. Książka posiada 384 stron i została wydana w 2015 r.