Dobry żur, kiej w nim szczur. Dziedzictwo kulinarne Śląska w tekstach kultury. Seria: Studia i monografie nr 558
Dorota Świtała-Trybek, Lidia Przymuszała
Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Wydawnictwo Uniwersytetu Opolskiego |
Rok wyd.: | 2018 |
Oprawa: | miękka |
Ilość stron: | 304 s. |
Wymiar: | 165x235 mm |
EAN: | 9788373958043 |
ISBN: | 978-83-7395-804-3 |
Data: | 2019-04-10 |
Opis książki:
Książka poprzez starannie dobrane różne teksty kultury (przysłowia, bajki, legendy, przesądy, pieśni, memy i in.) oraz komentarze do nich opowiada o jednej z najbardziej wyróżniających się i złożonych kuchni regionalnych w Polsce – kuchni śląskiej. Praca w sposób atrakcyjny i nietuzinkowy dostarcza wiedzy o potrawach, sposobach ich przyrządzania, codziennych praktykach związanych z przygotowywaniem posiłków, także okolicznościach i zwyczajach spożywania określonych dań. Z zamieszczonych w pracy tekstów można np. dowiedzieć się, jak niegdyś troszczono się o położnicę i jakimi „frykasami” ją raczono lub jak wyglądało tradycyjne świniobicie czy kiszenie kapusty.
Książka ma walor poznawczy i edukacyjny. Jej unikatowość i nowatorski charakter polega na tym, że o kulinariach opowiada w odmienny sposób, niż czyni się to w większości prac (głównie w książkach i poradnikach kucharskich) dotyczących kulinariów. Jak do tej pory nie ma na rynku wydawniczym tego typu pozycji. Mogą więc z niej korzystać zarówno badacze zajmujący się zagadnieniem dziedzictwa kulturowego, przemianami obyczajów, funkcjonowaniem gwar śląskich; wreszcie szerokie grono czytelników rozmiłowanych w tradycji i kulturze własnego regionu.
Książka "Dobry żur, kiej w nim szczur. Dziedzictwo kulinarne Śląska w tekstach kultury. Seria: Studia i monografie nr 558" - Dorota Świtała-Trybek, Lidia Przymuszała - oprawa miękka - Wydawnictwo Uniwersytetu Opolskiego. Książka posiada 304 stron i została wydana w 2018 r. Cena 29.33 zł. Zapraszamy na zakupy! Zapewniamy szybką realizację zamówienia.