Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | DRAGON |
Rok wyd.: | 2011 |
Oprawa: | miękka |
Ilość stron: | 48 s. |
Wymiar: | 135x210 mm |
EAN: | 9788362521821 |
ISBN: | 978-83-6252-182-1 |
Data: | 2011-08-31 |
Opis książki:
Kuchnia śląska ulegała rozmaitym wpływom. O jej dzisiejszym kształcie w największym stopniu zdecydowały tradycje: polska, niemiecka, czeska i austriacka. Wśród wielu potraw z tego regionu najbardziej charakterystyczne pozostają rolady, kluski i krupnioki. Wiele śląskich specjałów weszło do ogólnopolskiego kanonu. Na śląskim stole królują: wodzionka zupa z chleba z dodatkiem czosnku i smalcu, zupa na zakwaszonej mące, czyli żur, oberiba z kalarepy i parzybroda z kapusty. Poza nimi ważne miejsce zajmują krupnioki i żymloki z kaszy lub bułki tartej wymieszanej z wieprzową krwią, ajerkuchy, czyli regionalna wersja racuchów, oraz placki ziemniaczane przygotowywane na wiele sposobów. Dzięki Kuchni śląskiej Czytelnik pozna przepisy na te i inne wyborne specjały, a także pozna znaczenie tajemniczo brzmiących nazw, takich jak: nudelzupa, siemieniotka czy kyksy ze szpyrek.
Książka "Dobra kuchnia. Kuchnia śląska" - Iwona Czarkowska - oprawa miękka - Wydawnictwo DRAGON. Książka posiada 48 stron i została wydana w 2011 r.