pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
Tytuł książki:

Dobra kuchnia. Kuchnia góralska

Autor książki:

Iwona Czarkowska

Dane szczegółowe:
Wydawca: DRAGON
Rok wyd.: 2011
Oprawa: miękka
Ilość stron: 48 s.
Wymiar: 135x210 mm
EAN: 9788362521838
ISBN: 978-83-6252-183-8
Data: 2011-08-31
pozycja niedostępna

Opis książki:

Podstawą góralskiego jadłospisu były niegdyś potrawy przyrządzane z tego, w co obrodziło gospodarstwo. Prawdziwy góral nie potrafił obejść się bez ziemniaków, z których gospodynie wyrabiały kilkanaście rodzajów klusek, bez kiszonej kapusty, będącej głównym składnikiem kwaśnicy, a przede wszystkim bez słynnej bryndzy i oscypka. Chociaż kuchni z terenów Tatr i Beskidów w żaden sposób nie można nazwać wytworną, nie sposób odmówić jej smaku oraz iście podhalańskiej finezji. Kuchnia góralska w przystępny sposób prezentuje część dorobku tej wspaniałej tradycji kulinarnej, bogatej w grule, bukty, hałuśki, moskole, redykołki i żyntycę. Dzięki publikacji te i inne potrawy Czytelnik będzie mógł poznawać, przyrządzać i degustować w domowym zaciszu, przenosząc się w myślach na postrzępione górskie granie, gdzie tradycja spleciona z dobrym smakiem cieszy podniebienia najstarszych górali i ceprów.

Książka "Dobra kuchnia. Kuchnia góralska" - Iwona Czarkowska - oprawa miękka - Wydawnictwo DRAGON. Książka posiada 48 stron i została wydana w 2011 r.