pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
E-book:

Dna moczanowa. Porady lekarzy i dietetyków

Dane szczegółowe:
Wydawca: PZWL
Format: epub, mobi
Ilość stron: 124 s.
Zabezpieczenie: plik z zabezpieczeniem watermark
EAN: 9788320058574
Data: 2025-03-25
39.00 
pozycja dostępna Wyślemy w czasie: 24 h

Opis e-booka:

Dna jest zaliczana do chorób cywilizacyjnych, związanych z nieprawidłowym sposobem odżywiania, polegającym na nadmiernym spożyciu potraw tłustych, bogatych w białko, oraz kawy i alkoholu. Jest to rodzaj zapalenia stawów, którego przyczyną jest nadmierne stężenie kwasu moczowego we krwi. Osoby chore powinny przestrzegać diety i stosować się do wskazówek lekarza, który może zlecić również leczenie farmakologiczne. Autorzy dokładnie omawiają przyczyny choroby, opisują jej objawy, sposoby rozpoznania, rodzaje chorób współistniejących oraz metody zapobiegania i leczenia. Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. Mogą z niej korzystać zarówno pacjenci, jak i lekarze podstawowej opieki zdrowotnej.

E-book „Dna moczanowa. Porady lekarzy i dietetyków” - Wydawca: PZWL. Cena 39.00 zł. Zapraszamy na zakupy! Zapewniamy szybką realizację zamówienia.

Spis treści:

Od Autorów 7

Dna moczanowa – rys historyczny 11

Przyczyny i mechanizmy dny 15

Rodzaje dny 19

Czynniki ryzyka dny 23

Uwarunkowania genetyczne 23

Uwarunkowania chemiczne 24

Hiperlipidemia 26

Nadwaga 28

Alkoholizm 37

Objawy kliniczne dny 39

Choroby współistniejace 43

Otyłość 43

Choroby nerek wywołane zaburzeniami przemiany purynowej 45

Nefropatia dnawa 45

Ostra niezapalna niewydolność nerek 46

Kamica nerkowa 46

Rozedma płuc 50

Miażdżyca i choroba wieńcowa 50

Wyprysk 51

Rozpoznanie dny 53


Zasady postępowania i żywienia w dnie moczanowej 57

Podstawy postępowania 57

Zalecenia dietetyczne 59

Zawartość puryn w produktach spożywczych 62

Przykładowe jadłospisy 77

Dieta niskoenergetyczna – 1200 kcal 78

Dieta niskoenergetyczna – 1500 kcal 84

Dieta podstawowa około 1800–1900 kcal 90
Sposób przyrządzania potraw 96

Leczenie farmakologiczne 117

Podręczny słowniczek 121

Piśmiennictwo 123