Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka
Helena Ciborowska, Anna Rudnicka
Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | PZWL |
Rok wyd.: | 2014 |
Oprawa: | miękka |
Ilość stron: | 658 s. |
Wymiar: | 165x235 mm |
EAN: | 9788320048674 |
ISBN: | 978-83-2004-867-4 |
Data: | 2014-09-17 |
Opis książki:
To już czwarte wydanie podręcznika cenionego przez studentów i adeptów dietetyki za jasność wywodu, ułatwiającą naukę, i wszechstronność.Zawiera on: ? omówienie podstaw żywienia człowieka - od znaczenia składników odżywczych, przez unormowania prawne, po zagadnienia związane z innowacjami w naukach biologicznych ? aktualną klasyfikację diet z ich szczegółowymi charakterystykami ? omówienie zasad żywienia w wybranych stanach patologicznych (np. w zatruciach pokarmowych oraz chorobach nowotworowych i neurologicznych), a także żywienia dzieci zdrowych i chorych.
Podręcznik odpowiada obowiązującemu programowi nauczania. Został zaktualizowany z uwzględnieniem opinii czytelników i w oparciu o wnioski z praktyki akademickiej.
Książka "Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka" - Helena Ciborowska, Anna Rudnicka - oprawa miękka - Wydawnictwo PZWL. Książka posiada 658 stron i została wydana w 2014 r.