pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
Tytuł książki:

Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka

Dane szczegółowe:
Wydawca: PZWL
Rok wyd.: 2021
Oprawa: miękka
Ilość stron: 720 s.
Wymiar: 165x235 mm
EAN: 9788320064803
ISBN: 978-83-2006-480-3
Data: 2021-09-28
173.66 
pozycja dostępna Wyślemy w czasie: 1-3 dni

Opis książki:

Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka to już piąte wydanie cenionego przez studentów i adeptów dietetyki podręcznika.

Zawiera aktualną wiedzę o żywieniu człowieka zarówno zdrowego, jak i chorego, w różnych grupach wiekowych i stanach fizjologicznych, zwracający uwagę na ważne problemy współczesnej dietetyki.

W książce omówiono podstawy żywienia człowieka - od znaczenia składników odżywczych przez unormowania prawne, po zagadnienia związane z innowacjami w naukach biologicznych. Przedstawiono aktualną klasyfikację diet z ich szczegółową charakterystyką, wadami i zaletami tych diet, a także współczesne możliwości zastosowania ich u pacjenta.

Omówiono również zasady żywienia w wybranych stanach patologicznych, pacjentów chorych neurologicznie, kardiologicznie, pacjentów z chorobami metabolicznymi, pacjentów po zabiegach chirurgicznych, czy pacjentów chorujących onkologicznie. Publikacja zawiera również aktualną wiedzę dotyczącą żywienia dzieci i młodzieży, zaburzeń odżywiania w różnych grupach wiekowych w różnych sytuacjach klinicznych.

Podręcznik odpowiada obowiązującemu programowi nauczania dietetyki, został całkowicie zaktualizowany i wzbogacony w nowe treści dotyczące nowoczesnych zasad żywienia człowieka zdrowego i chorego.

Książka "Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka" - Helena Ciborowska, Artur Ciborowski - oprawa miękka - Wydawnictwo PZWL. Książka posiada 720 stron i została wydana w 2021 r. Cena 173.66 zł. Zapraszamy na zakupy!