Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka
Helena Ciborowska, Artur Ciborowski
Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | PZWL |
Rok wyd.: | 2021 |
Oprawa: | miękka |
Ilość stron: | 720 s. |
Wymiar: | 165x235 mm |
EAN: | 9788320064803 |
ISBN: | 978-83-2006-480-3 |
Data: | 2021-09-28 |
Opis książki:
Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka to już piąte wydanie cenionego przez studentów i adeptów dietetyki podręcznika.
Zawiera aktualną wiedzę o żywieniu człowieka zarówno zdrowego, jak i chorego, w różnych grupach wiekowych i stanach fizjologicznych, zwracający uwagę na ważne problemy współczesnej dietetyki.
W książce omówiono podstawy żywienia człowieka - od znaczenia składników odżywczych przez unormowania prawne, po zagadnienia związane z innowacjami w naukach biologicznych. Przedstawiono aktualną klasyfikację diet z ich szczegółową charakterystyką, wadami i zaletami tych diet, a także współczesne możliwości zastosowania ich u pacjenta.
Omówiono również zasady żywienia w wybranych stanach patologicznych, pacjentów chorych neurologicznie, kardiologicznie, pacjentów z chorobami metabolicznymi, pacjentów po zabiegach chirurgicznych, czy pacjentów chorujących onkologicznie. Publikacja zawiera również aktualną wiedzę dotyczącą żywienia dzieci i młodzieży, zaburzeń odżywiania w różnych grupach wiekowych w różnych sytuacjach klinicznych.
Podręcznik odpowiada obowiązującemu programowi nauczania dietetyki, został całkowicie zaktualizowany i wzbogacony w nowe treści dotyczące nowoczesnych zasad żywienia człowieka zdrowego i chorego.
Książka "Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka" - Helena Ciborowska, Artur Ciborowski - oprawa miękka - Wydawnictwo PZWL. Książka posiada 720 stron i została wydana w 2021 r. Cena 173.66 zł. Zapraszamy na zakupy!