Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | PZWL |
Rok wyd.: | 2020 |
Oprawa: | miękka |
Ilość stron: | 436 s. |
Wymiar: | 165x235 mm |
EAN: | 9788320061505 |
ISBN: | 978-83-2006-150-5 |
Data: | 2020-09-26 |
Opis książki:
Dietetyka. Kompendium to podręcznik zawierający aktualną wiedzę o żywieniu człowieka zarówno zdrowego, jak i chorego, w różnych grupach wiekowych i stanach fizjologicznych, zwracający uwagę na ważne problemy współczesnej dietetyki.
W książce przedstawiono poglądy naukowe na temat różnych diet niekonwencjonalnych, w tym weganizmu i wegetarianizmu, omówiono wady i zalety tych diet, a także współczesne możliwości zastosowania ich u pacjenta. Omówiono zalecenia naukowe w dietach sportowców, zasady żywienia kobiety ciężarnej i karmiącej piersią, osób starszych, pacjentów chorych psychicznie. Publikacja zawiera również aktualną wiedzę dotyczącą żywienia dzieci i młodzieży, zaburzeń odżywiania w różnych grupach wiekowych, zasady postępowania z pacjentami leczonymi chirurgicznie jak również problemy żywieniowe pacjentów chorujących onkologicznie.
Książkę kierujemy do studentów Uniwersytetów Medycznych, zarówno wydziałów lekarskich, jak i kierunku dietetyka, dietetyków, a także lekarzy wielu specjalności.
Książka "Dietetyka. Kompendium" - Lucyna Ostrowska - oprawa miękka - Wydawnictwo PZWL. Książka posiada 436 stron i została wydana w 2020 r.