Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | PZWL |
Rok wyd.: | 2019 |
Oprawa: | miękka |
Ilość stron: | 700 s. |
Wymiar: | 165x235 mm |
EAN: | 9788320056709 |
ISBN: | 978-83-2005-670-9 |
Data: | 2019-04-16 |
Opis książki:
Podręcznik stanowi kompendium najnowszej wiedzy z zakresu dietetyki, leczenia żywieniowego i żywienia klinicznego. Autorami są specjaliści różnych dziedzin medycyny i nauk żywieniowych, którzy w przystępny sposób omówili zagadnienia dotyczące fizjologii przewodu pokarmowego oraz kontroli pobierania pokarmów, żywienia w różnych grupach populacyjnych i stanach fizjologicznych (żywienie niemowląt, dzieci i młodzieży, kobiet ciężarnych i karmiących, osób starszych), leczenia żywieniowego w chorobach metabolicznych (cukrzyca, otyłość, dyslipidemie), układu pokarmowego (choroby górnego odcinka przewodu pokarmowego, marskość wątroby, przewlekłe i ostre zapalenie trzustki, nieswoiste choroby zapalne jelit, SIBOS), nerek, chorobach nowotworowych, chorobach układu krążenia, alergiach i nietolerancjach pokarmowych, schorzeniach dermatologicznych oraz wybranych chorobach wieku dziecięcego (mukowiscydoza, fenyloketonuria). W książce zawiera również podstawy żywienia klinicznego.
Skierowana jest do studentów dietetyki, dietetyków, lekarzy praktyków oraz wszystkich zainteresowanych racjonalizacją żywienia i leczeniem żywieniowym.
Książka "Dietetyka kliniczna" - Marian Grzymisławski (red.) - oprawa miękka - Wydawnictwo PZWL. Książka posiada 700 stron i została wydana w 2019 r. Cena 173.66 zł. Zapraszamy na zakupy!