Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | URBAN & PARTNER |
Rok wyd.: | 2013 |
Oprawa: | miękka |
Ilość stron: | 324 s. |
Wymiar: | 205x295 mm |
EAN: | 9788376098999 |
ISBN: | 978-83-7609-899-9 |
Data: | 2013-09-26 |
Opis książki:
Prawidłowe żywienie chorych stanowi integralną część procesu leczenia. Nauka o optymalnym żywieniu jest dziedziną bardzo dynamicznie się rozwijającą, wraz ze zmieniającymi się tradycjami żywieniowymi, upodobaniami kulinarnymi, technologicznymi procesami przetwórstwa i jakościowymi zmianami produktów żywieniowych.Prowadzenie racjonalnej terapii wymaga więc kompleksowej i aktualnej wiedzy na temat fizjologii i patofizjologii procesu odżywiania, leczenia dietetycznego i żywieniowego w różnych zespołach chorobowych i zaburzeniach zdrowotnych. Tematyka poszczególnych rozdziałów Dietetyki i żywienia klinicznego obejmuje niemal wszystkie powyższe zagadnienia.
Publikacja jest opracowaniem wybitnych specjalistów z dziedziny żywienia klinicznego i jest dedykowana studentom dietetyki i nauk pokrewnych, a także praktykującym dietetykom klinicznym i lekarzom wszystkich specjalności.
Zalecenia żywieniowe i zasady dietoterapii w 18 różnych stanach chorobowych Każdy rozdział zawiera podsumowanie najważniejszych informacji, opisy przypadków klinicznych i zestaw pytań i odpowiedzi, uławiające powtórzenie wiadomości i samosprawdzenie
Książka "Dietetyka i żywienie kliniczne" - Jan Chojnacki (red.) - oprawa miękka - Wydawnictwo URBAN & PARTNER. Książka posiada 324 stron i została wydana w 2013 r.