Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Medical Education |
Rok wyd.: | 2017 |
Oprawa: | miękka |
Ilość stron: | 28 s. |
Wymiar: | 190x230 mm |
EAN: | 9788365471109 |
ISBN: | 978-83-6547-110-9 |
Data: | 2017-02-03 |
Opis książki:
W poradniku przedstawiono dietę zalecaną w cukrzycy typu 2 uwzględniającą jednocześnie profilaktykę miażdżycy i chorób sercowo-naczyniowych.
Zaproponowane jadłospisy pokazują, jak komponować posiłki, aby obniżyć ich indeks glikemiczny, jakiego dokonywać wyboru produktów i technik kulinarnych w celu obniżenia IG, jakie produkty wykorzystywać, aby dieta zawierała mało nasyconych kwasów tłuszczowych, a dużo antyoksydantów i błonnika. Podpowiadają, jak urozmaicać posiłki, jak zwiększyć spożycie warzyw, również strączkowych oraz ryb (zwłaszcza tłustych morskich), jak wkomponować do potraw fermentowane napoje mleczne, czyli jogurt, kefir i maślankę, a także włączyć orzechy i nasiona oraz zioła i przyprawy (zamiast soli), Jadłospisy te są przykładem, jak sprawić, aby dieta w cukrzycy, również ta o obniżonej kaloryczności, była smaczna i atrakcyjna.
Jeśli masz nadwagę, zwiększ aktywność fizyczną i zastosuj dietę o obniżonej kaloryczności. Lekarz doradzi Ci, która z zaproponowanych diet jest dla Ciebie wskazana.
Książka "Dieta w cukrzycy typu 2" - Aleksandra Cichocka - oprawa miękka - Wydawnictwo Medical Education. Książka posiada 28 stron i została wydana w 2017 r. Cena 12.58 zł. Zapraszamy na zakupy! Zapewniamy szybką realizację zamówienia.