pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
Tytuł książki:

Dieta św. Hildegardy źródłem zdrowia i młodości

Autor książki:

Elżbieta Ruman

Dane szczegółowe:
Wydawca: Jedność
Rok wyd.: 2024
Oprawa: miękka
Ilość stron: 96 s.
Wymiar: 142x205 mm
EAN: 9788379719822
ISBN: 978-83-7971-982-2
Data: 2024-04-22
Cena wydawcy: 8.00 złpozycja niedostępna

Opis książki:

Książka Elżbiety Ruman to popularny poradnik prezentujący założenia diety i sztuki lekarskiej św. Hildegardy z Bingen. W pierwszej części publikacji, składającej się z 12 rozdziałów, autorka omawia znaczenie Hildegardowego postu leczniczego oraz diety opartej na ziołach i przyprawach stosowanych przez świętą zakonnicę. W drugiej części - Odżywianie w rytmie pór roku - prezentuje inspirujące przepisy potraw ze średniowiecznej kuchni zakonnej, m.in. placuszki z zielonych ziaren orkiszu, sałatkę z dzikich ziół, chleb z dyni, zupę fasolową z fenkułem. Książkę zamyka dział poświęcony napojom polecanym przez św. Hildegardę. Dieta zalecana przez tę wybitną średniowieczną zakonnicę jest nadal atrakcyjna i inspirująca także dla współczesnych odbiorców, pozwala bowiem, co zostało potwierdzone naukowo, pozbyć się zbędnych kilogramów i złogów z organizmu, reguluje ciśnienie krwi, oczyszcza wątrobę, przywracając jej właściwą wydolność, odkwasza organizm, przywraca sprawność stawów, pomaga w walce z bólem towarzyszącym chorobom reumatycznym, oczyszcza jelita, poprawia wygląd skóry i dodaje jej blasku. Święta Hildegarda z Bingen (1098-1179), wizjonerka, badaczka przyrody, lekarka i kompozytorka, była jedną z najbardziej znaczących kobiet średniowiecza. Założyła klasztor, doradzała papieżom, cesarzom i świętym, prowadziła korespondencję z najważniejszymi uczonymi epoki. W swoich dziełach połączyła sztukę lekarską starożytności z osiągnięciami mędrców arabskich i tradycyjną medycyną ludową.

Książka "Dieta św. Hildegardy źródłem zdrowia i młodości" - Elżbieta Ruman - oprawa miękka - Wydawnictwo Jedność. Książka posiada 96 stron i została wydana w 2024 r.