Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Jedność |
Rok wyd.: | 2024 |
Oprawa: | miękka |
Ilość stron: | 96 s. |
Wymiar: | 142x205 mm |
EAN: | 9788379719822 |
ISBN: | 978-83-7971-982-2 |
Data: | 2024-04-22 |
Opis książki:
Książka Elżbiety Ruman to popularny poradnik prezentujący założenia diety i sztuki lekarskiej św. Hildegardy z Bingen. W pierwszej części publikacji, składającej się z 12 rozdziałów, autorka omawia znaczenie Hildegardowego postu leczniczego oraz diety opartej na ziołach i przyprawach stosowanych przez świętą zakonnicę. W drugiej części - Odżywianie w rytmie pór roku - prezentuje inspirujące przepisy potraw ze średniowiecznej kuchni zakonnej, m.in. placuszki z zielonych ziaren orkiszu, sałatkę z dzikich ziół, chleb z dyni, zupę fasolową z fenkułem. Książkę zamyka dział poświęcony napojom polecanym przez św. Hildegardę. Dieta zalecana przez tę wybitną średniowieczną zakonnicę jest nadal atrakcyjna i inspirująca także dla współczesnych odbiorców, pozwala bowiem, co zostało potwierdzone naukowo, pozbyć się zbędnych kilogramów i złogów z organizmu, reguluje ciśnienie krwi, oczyszcza wątrobę, przywracając jej właściwą wydolność, odkwasza organizm, przywraca sprawność stawów, pomaga w walce z bólem towarzyszącym chorobom reumatycznym, oczyszcza jelita, poprawia wygląd skóry i dodaje jej blasku. Święta Hildegarda z Bingen (1098-1179), wizjonerka, badaczka przyrody, lekarka i kompozytorka, była jedną z najbardziej znaczących kobiet średniowiecza. Założyła klasztor, doradzała papieżom, cesarzom i świętym, prowadziła korespondencję z najważniejszymi uczonymi epoki. W swoich dziełach połączyła sztukę lekarską starożytności z osiągnięciami mędrców arabskich i tradycyjną medycyną ludową.
Książka "Dieta św. Hildegardy źródłem zdrowia i młodości" - Elżbieta Ruman - oprawa miękka - Wydawnictwo Jedność. Książka posiada 96 stron i została wydana w 2024 r.