Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Wydawnictwo Literackie, WL |
Rok wyd.: | 2011 |
Oprawa: | miękka |
Ilość stron: | 328 s. |
Wymiar: | 145x205 mm |
EAN: | 9788308047477 |
ISBN: | 978-83-08-04747-7 |
Data: | 2011-06-28 |
Opis książki:
W Stanach Zjednoczonych słowo Paleo weszło do kultury masowej. Dieta zdobyła popularność nie tylko u zwolenników odchudzania ale i sportowców oraz lekarzy a także dietetyków którzy zaakceptowali ją ze względu na jej szeroki wpływ terapeutyczny. Istnieje bardzo niewiele chorób przewlekłych które nie reagują pozytywnie na dietę przodków. Wyjątkowość paleo diety polega również na tym że nie wymyślił jej żaden śmiertelnik. Do diety tej gatunek ludzki jest przystosowany genetycznie. To sposób odżywiania naszych przodków którzy zajmowali się zbieractwem i łowiectwem. Sposobu odżywiania naszych przodków nie skomplikowały jeszcze wtedy rolnictwo hodowla zwierząt technologia i metody przetwarzania żywności. Tak jak wówczas tak i dzisiaj najlepszym zdrowiem cieszymy się gdy jemy chude mięso owoce morza świeże owoce i warzywa - kosztem zbóż nabiału rafinowanego cukru rafinowanych olejów i przetworzonej żywności. Paleolityczni łowcy-zbieracze byli średnio o 10 do 15 cm wyżsi niż starożytni rolnicy mieli mocniejsze kości zdrowsze uzębienie i pomijając wypadki wynikające z ich niebezpiecznego trybu życia również żyli dłużej. Myśliwi-zbieracze nie byli grubi i mieli bardzo niski wskaźnik zachorowalności na takie schorzenia z grupy choroby systemu odpornościowego jak artretyzm czy cukrzyca. Dr Loren Cordain - profesor Colorado State University ekspert w dziedzinie diety paleolitycznej to jedna z największych sław nauki w dziedzinie badania diety naszych pra-przodków a jego Dieta paleo to raczej sposób życia niż seria nakazów i zakazów dotyczących jedzenia. Dietetycy promujący dietę paleo namawiają do porzucenia sal gimnastycznych i siłowni na rzecz ruchu na świeżym powietrzu. Spacery bieganie i górskie wycieczki to idealne przykłady - to właśnie robili nasi przodkowie A co się jada w stylu paleo Paleo dieta zawiera produkty które ludzie mogli upolować mięso ryby owoce morza oraz produkty które mogą być uzyskane od zwierząt lub z ziemi jajka owoce orzechy nasiona warzywa grzyby miód zioła i przyprawy. Zaleca się jeść tylko to najchudsze mięso bez jakichkolwiek dodatków oraz dziczyznę ponieważ w tamtych czasach ludzie nie hodowali jeszcze zwierząt domowych. Zalecane jest również jedzenie wątróbek żołądków płucek ponieważ zawierają dużo witamin z grupy B. W książce znajduje się ponad 100 przepisów i sześciotygodniowe plany żywieniowe które mogą pomóc każdemu w trudnych początkach po przejściu na dietę. Dr Loren Cordain - profesor Colorado State University członek Amerykańskiego Stowarzyszenia ds. Żywieniowych Amerykańskiego Instytutu Żywienia i Amerykańskiego Stowarzyszenia Kardiologicznego. To jedna z największych sław nauki w dziedzinie badania diety naszych pra-przodków. Uważany za największego w świecie eksperta w dziedzinie diety paleolitycznej. Często podróżuje po Ameryce i świecie z wykładami.
Książka "Dieta paleo" - Loren Cordain - oprawa miękka - Wydawnictwo Literackie, WL. Książka posiada 328 stron i została wydana w 2011 r.