Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | PZWL |
Rok wyd.: | 2023 |
Oprawa: | miękka |
Ilość stron: | 260 s. |
Wymiar: | 150x235 mm |
EAN: | 9788301230524 |
ISBN: | 978-83-0123-052-4 |
Data: | 2023-06-30 |
Opis książki:
Dieta z ograniczeniem węglowodanów łatwo fermentujących (low-FODMAP) polega na ograniczeniu porcji produktów o wysokiej zawartości FODMAP, niektóre produkty są ograniczane do bardzo małych ilości lub eliminowane (stąd często nazywa się ją dietą eliminacyjną). Koncepcja diety z ograniczeniem FODMAP opiera się na założeniu, że redukcja ich spożycia prowadzi do zmniejszenia efektu osmotycznego w jelicie cienkim oraz intensywności fermentacji przez drobnoustroje jelitowe w jelicie grubym. W konsekwencji te zmiany mogą łagodzić nasilenie bólu brzucha u pacjentów z zespołem jelita drażliwego. Książka Dieta low-FODMAP to pierwsze tak kompleksowe opracowanie, oparte na aktualnych badaniach naukowych oraz doświadczeniu praktycznym i naukowym Autorki. Publikacja jest niezbędna w bibliotece studentów dietetyki i innych kierunków z dziedziny nauk medycznych i nauk o zdrowiu, dietetyków oraz dla każdego zainteresowanego tematami zespołu jelita drażliwego i diety z ograniczeniem FODMAP.
Książka "Dieta low-FODMAP" - Agata Stróżyk - oprawa miękka - Wydawnictwo PZWL. Książka posiada 260 stron i została wydana w 2023 r. Cena 73.01 zł. Zapraszamy na zakupy!