pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
Tytuł książki:

Dieta low-FODMAP

Autor książki:

Agata Stróżyk

Dane szczegółowe:
Wydawca: PZWL
Rok wyd.: 2023
Oprawa: miękka
Ilość stron: 260 s.
Wymiar: 150x235 mm
EAN: 9788301230524
ISBN: 978-83-0123-052-4
Data: 2023-06-30
73.01 
pozycja dostępna Wyślemy w czasie: 1-3 dni

Opis książki:

Dieta z ograniczeniem węglowodanów łatwo fermentujących (low-FODMAP) polega na ograniczeniu porcji produktów o wysokiej zawartości FODMAP, niektóre produkty są ograniczane do bardzo małych ilości lub eliminowane (stąd często nazywa się ją dietą eliminacyjną). Koncepcja diety z ograniczeniem FODMAP opiera się na założeniu, że redukcja ich spożycia prowadzi do zmniejszenia efektu osmotycznego w jelicie cienkim oraz intensywności fermentacji przez drobnoustroje jelitowe w jelicie grubym. W konsekwencji te zmiany mogą łagodzić nasilenie bólu brzucha u pacjentów z zespołem jelita drażliwego. Książka Dieta low-FODMAP to pierwsze tak kompleksowe opracowanie, oparte na aktualnych badaniach naukowych oraz doświadczeniu praktycznym i naukowym Autorki. Publikacja jest niezbędna w bibliotece studentów dietetyki i innych kierunków z dziedziny nauk medycznych i nauk o zdrowiu, dietetyków oraz dla każdego zainteresowanego tematami zespołu jelita drażliwego i diety z ograniczeniem FODMAP.

Książka "Dieta low-FODMAP" - Agata Stróżyk - oprawa miękka - Wydawnictwo PZWL. Książka posiada 260 stron i została wydana w 2023 r. Cena 73.01 zł. Zapraszamy na zakupy!