Dieta FODMAP. Książka kucharska wskazówki dietetyka i plany żywieniowe dla osób z zespołem jelita drażliwego
Karen Frazier, Laura Manning
Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Helion |
Rok wyd.: | 2021 |
Oprawa: | miękka |
Ilość stron: | 200 s. |
EAN: | 9788328384064 |
ISBN: | 978-83-2838-406-4 |
Data: | 2021-07-20 |
Opis książki:
Zespół jelita drażliwego sprawia, że życie staje się uciążliwe i frustrujące. To i inne schorzenia przewodu pokarmowego, jak nieswoiste zapalenie jelit, celiakia czy alergie pokarmowe, wymuszają na pacjencie stosowanie rygorystycznej diety eliminacyjnej. Niestety, nie zawsze można w łatwy sposób określić produkty powodujące dolegliwości. Dla tych osób rozwiązaniem często staje się dieta, która polega na przyjmowaniu jak najmniejszych ilości niektórych węglowodanów, określanych akronimem FODMAP: fermentujących oligosacharydów, disacharydów, monosacharydów oraz polioli. Związki te u wielu osób z zespołem jelita drażliwego powodują nasilenie nieprzyjemnych objawów. Problem tkwi w tym, że dieta większości z nas obfituje w FODMAP i nie jest łatwo wykluczyć je z talerza.
Dzięki tej książce dowiesz się, jak wdrożyć dietę eliminującą FODMAP i przy okazji nie pozbawić się radości z wyśmienitych posiłków. W ten sposób powinno Ci się udać zmniejszyć nasilenie nieprzyjemnych dolegliwości, a równocześnie żywić się w sposób zdrowy i satysfakcjonujący. Najpierw określisz, który z planów żywienia najlepiej odpowiada Twoim potrzebom, później wyeliminujesz z diety najbardziej niewskazane produkty i wreszcie osiągniesz najważniejszy cel: zidentyfikujesz pokarmy wywołujące u Ciebie objawy chorobowe oraz te, które możesz spożywać bezpiecznie. Poza rzetelną wiedzą znajdziesz tu całe mnóstwo znakomitych przepisów. Nie zabrakło wskazówek ułatwiających modyfikację posiłków, tak aby w jak najlepszy sposób dopasować je do swoich specyficznych potrzeb.
Dzięki tej książce dowiesz się:
czym jest FODMAP i jak wpływa na rozwój dolegliwości przewodu pokarmowego
jak sprawdzić, które składniki pokarmowe powodują dolegliwości
który plan żywienia będzie optymalny dla Ciebie w jaki sposób skutecznie wdrożyć dietę
jak przyrządzać pyszne dania z minimalną zawartością FODMAP
Jedz zdrowo i ciesz się każdym pysznym posiłkiem!
O autorach
Karen Frazier jest specjalistką od żywienia i fitnessu. Opracowuje przepisy dla pacjentów, którzy muszą przestrzegać restrykcyjnych diet. Jej celem i pasją jest sprawianie, aby dieta nawet poważnie chorych osób była zarówno zdrowa, jak i satysfakcjonująca.
Laura Manning jest dietetyczką, która od kilkunastu lat zajmuje się pacjentami z zespołem jelita drażliwego, nieswoistym zapaleniem jelit czy celiakią. Specjalizuje się w prostych i skutecznych rozwiązaniach, dzięki którym poprawia się zdrowie chorych, nawet w przypadku poważnego niedożywienia.
Książka "Dieta FODMAP. Książka kucharska wskazówki dietetyka i plany żywieniowe dla osób z zespołem jelita drażliwego" - Karen Frazier, Laura Manning - oprawa miękka - Wydawnictwo Helion. Książka posiada 200 stron i została wydana w 2021 r. Cena 42.80 zł. Zapraszamy na zakupy! Zapewniamy szybką realizację zamówienia.