Tytuł książki:
Dania z ryb
Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | DRAGON |
Rok wyd.: | 2015 |
Oprawa: | miękka |
Ilość stron: | 32 s. |
Wymiar: | 135x210 mm |
EAN: | 9788378870357 |
ISBN: | 978-83-7887-035-7 |
Data: | 2015-01-15 |
Cena wydawcy: 5.24 złpozycja niedostępna
×
Opis książki:
Ryby pojawiły się w menu naszych przodków już wiele tysięcy lat temu. Ich mięso jest doskonałym źródłem składników mineralnych, przede wszystkim żelaza, wapnia, fosforu i jodu. Warto pamiętać, że ryby powinny zajmować stałe miejsce w naszym menu, ponieważ ich spożywanie bardzo korzystnie wpływa na organizm.W mięsie i tłuszczu ryb znajdują się również witaminy B, A i D. Duże znaczenie ma witamina D, występująca jedynie w niektórych produktach pochodzenia zwierzęcego i to w małych ilościach. W zależności od upodobań, ryby można gotować na parze, w wywarze z warzyw, można je smażyć, dusić, piec, grillować, przyrządzać w galarecie. Wystarczy posypać je solą i pieprzem, ale jeśli ponad wszystko cenimy aromat ziół i przypraw, warto sięgnąć po anyż, gałkę muszkatołową, rozmaryn, tymianek, kolendrę, oregano lub ostrą paprykę. Do ryb delikatnych oraz pieczonych w folii aluminiowej doskonałym dodatkiem jest białe wytrawne wino.
Książka "Dania z ryb" - oprawa miękka - Wydawnictwo DRAGON. Książka posiada 32 stron i została wydana w 2015 r.