pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
Tytuł książki:

Daj gryza. Smakowite historie o jedzeniu

Dane szczegółowe:
Wydawca: Dwie Siostry
Rok wyd.: 2020
Oprawa: twarda
Ilość stron: 112 s.
Wymiar: 272x370 mm
EAN: 9788381501064
ISBN: 978-83-8150-106-4
Data: 2020-11-26
Cena wydawcy: 69.90 złpozycja niedostępna

Opis książki:

W tysiąc smaków dookoła świata! Wielka wyprawa tropem dań, przypraw i składników z pięciu kontynentów w efektownym albumie pełnym ciekawostek i smakowitych przepisów.

Skąd pochodzi kukurydza, skąd pszenica, a skąd ziemniaki?
Co jada się od wieków w Turcji, a co we Włoszech czy w Nigerii?
Jak własnoręcznie przygotować wietnamski naleśnik, brazylijskie pralinki albo węgierskie leczo?
Ta apetyczna książka zabierze was w wielką podróż śladami smaków, potraw i składników, z których się je przyrządza. Odwiedzicie w niej 26 krajów ze wszystkich kontynentów, a na efektownych ilustracjach Aleksandry i Daniela Mizielińskich zobaczycie marokańską ucztę, pływający wietnamski targ czy argentyńskich gauczów. Poznacie najróżniejsze przysmaki i przeczytacie o ich barwnych losach. Przekonacie się, jak mocno jedzenie związane jest z historią, kulturą i przyrodą kraju, w którym powstało. I dowiecie się, jak przyrządzić proste i pyszne dania ze wszystkich stron świata.

Każdy rozdział poświęcony jest jednemu krajowi. Znajdziecie w nim mnóstwo ciekawostek o charakterystycznych składnikach, potrawach i zwyczajach, a także dwa łatwe do wykonania przepisy. Wyszukiwanie ciekawych informacji ułatwi spis treści, indeks oraz oś czasu, przedstawiająca najważniejsze wydarzenia i odkrycia kulinarne.

Książka "Daj gryza. Smakowite historie o jedzeniu" - Aleksandra Mizielińska, Daniel Mizieliński, Natalia Baranowska - oprawa twarda - Wydawnictwo Dwie Siostry. Książka posiada 112 stron i została wydana w 2020 r.