Daj gryza. Smakowite historie o jedzeniu
Aleksandra Mizielińska, Daniel Mizieliński, Natalia Baranowska
Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Dwie Siostry |
Rok wyd.: | 2020 |
Oprawa: | twarda |
Ilość stron: | 112 s. |
Wymiar: | 272x370 mm |
EAN: | 9788381501064 |
ISBN: | 978-83-8150-106-4 |
Data: | 2020-11-26 |
Opis książki:
W tysiąc smaków dookoła świata! Wielka wyprawa tropem dań, przypraw i składników z pięciu kontynentów w efektownym albumie pełnym ciekawostek i smakowitych przepisów.
Skąd pochodzi kukurydza, skąd pszenica, a skąd ziemniaki?
Co jada się od wieków w Turcji, a co we Włoszech czy w Nigerii?
Jak własnoręcznie przygotować wietnamski naleśnik, brazylijskie pralinki albo węgierskie leczo?
Ta apetyczna książka zabierze was w wielką podróż śladami smaków, potraw i składników, z których się je przyrządza. Odwiedzicie w niej 26 krajów ze wszystkich kontynentów, a na efektownych ilustracjach Aleksandry i Daniela Mizielińskich zobaczycie marokańską ucztę, pływający wietnamski targ czy argentyńskich gauczów. Poznacie najróżniejsze przysmaki i przeczytacie o ich barwnych losach. Przekonacie się, jak mocno jedzenie związane jest z historią, kulturą i przyrodą kraju, w którym powstało. I dowiecie się, jak przyrządzić proste i pyszne dania ze wszystkich stron świata.
Każdy rozdział poświęcony jest jednemu krajowi. Znajdziecie w nim mnóstwo ciekawostek o charakterystycznych składnikach, potrawach i zwyczajach, a także dwa łatwe do wykonania przepisy. Wyszukiwanie ciekawych informacji ułatwi spis treści, indeks oraz oś czasu, przedstawiająca najważniejsze wydarzenia i odkrycia kulinarne.
Książka "Daj gryza. Smakowite historie o jedzeniu" - Aleksandra Mizielińska, Daniel Mizieliński, Natalia Baranowska - oprawa twarda - Wydawnictwo Dwie Siostry. Książka posiada 112 stron i została wydana w 2020 r.