Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Bauer-Weltbild Media (KDC) |
Rok wyd.: | 2008 |
Oprawa: | miękka |
Ilość stron: | 176 s. |
Wymiar: | 125x187 mm |
EAN: | 9788325800420 |
ISBN: | 978-83-2580-042-0 |
Data: | 2009-02-10 |
Opis książki:
"Który z wielu dostępnych produktów spożywczych wybrać? Co kryje się za tajemniczymi symbolami i skrótami na etykiecie? Czy towary z napisem "light" pozwolą nam uzyskać szczupłą sylwetkę? Jak rozpoznać, które jaja pochodzą z hodowli klatkowej, a które z hodowli ekologicznej? Czym się różni woda mineralna od leczniczej i stołowej? Jakie są różnice między sokami, napojami, nektarami a szprycerami? Jak rozpoznać jakość mięsa? Jak zdrowa jest żywność wegetariańska i ile "bio" jest w produktach biologicznych?
Książka odpowiada na te i wiele innych pytań. Opisano w niej wszystkie dodatki (oznaczone na etykietach literą E i liczbą) występujące w żywności: barwniki, konserwanty, przeciwutleniacze, zagęstniki, środki żelujące, wzmacniacze smaku, środki spulchniające, substancje przeciwzbrylające i glazurujące. Podano ich pochodzenie i wpływ na zdrowie. Opisano oznaczenia przedstawiające zawartość tłuszczu w produktach spożywczych. Przedstawiono sposób oznaczania wartości odżywczej "odchudzonych" towarów: niskokalorycznych, o zredukowanej kaloryczności, półtłustych, bezcukrowych. Wyjaśniono, jakie informacje muszą się znaleźć na etykiecie i jak na ich podstawie ocenić jakość produktu. Porównano wady i zalety żywności wytwarzanej w sposób tradycyjny i ekologiczny oraz przedstawiono informacje na temat żywności wzbogaconej substancjami bioaktywnymi."
Książka "Czy wiesz, co jesz?" - Katrin Koelle - oprawa miękka - Wydawnictwo Bauer-Weltbild Media (KDC). Książka posiada 176 stron i została wydana w 2008 r.