Czosnek i szafiry, czyli sekretne życie krytyka w przebraniu
Ruth Reichl
Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Vizja Press & IT |
Rok wyd.: | 2007 |
Oprawa: | miękka |
Ilość stron: | 326 s. |
Wymiar: | 140x210 mm |
EAN: | 9788360283462 |
ISBN: | 978-83-6028-346-2 |
Data: | 2006-01-22 |
Opis książki:
Czosnek i szafiry to napisane ze smakiem sprawozdanie, w którym Ruth reichl przedstawia swoje doświadczenia jako krytyk jedzenia pracujący dla New York Timesa. Autorka odsłania kurtynę pokazując scenę z suto zastawionymi stołami epikurejskiego świata, równocześnie obnażająca ich komizm i absurd, oraz dzieli się z czytelnikami refleksjami na temat odgrywanych przez nas ról i naszej tożsamości (a także swoimi ulubionymi przepisami i ich ocenami). Nie można oprzeć się wrażeniu, ze oto czytamy remake komedii z Louisem de Funesem Skrzydełko czy nóżka - tyle że w wersji kobiecej: a więc dokładniejszej, bardziej uczuciowej i nie nastawionej jedynie na wyśmiewanie konwenansów i drwinę ze słabych punktów restauracyjnych przybytków. Ruth analizuje, ocenia i bada, ale główną częścią jej opowieści są wrażenia, jakie wywołują w niej przemiany w postaci, jakimi się podczas swoich restauracyjnych rajdów staje. Po dodaniu do tego wspaniałych przepisów dostajemy potrawę piękną, smaczną i niezwykle strawną.
Książka "Czosnek i szafiry, czyli sekretne życie krytyka w przebraniu" - Ruth Reichl - oprawa miękka - Wydawnictwo Vizja Press & IT. Książka posiada 326 stron i została wydana w 2007 r.