Czekolada. Łatwe i przepyszne przepisy krok po kroku
Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Parragon |
Rok wyd.: | 2005 |
Oprawa: | twarda |
Ilość stron: | 256 s. |
Wymiar: | 200x245 mm |
EAN: | 9781445436432 |
ISBN: | 978-1-4454-3643-2 |
Data: | 2011-03-28 |
Opis książki:
Czekolada Na samą myśl ślinka napływa nam do ust a oczy zasnuwa mgiełka rozkoszy. Kakaowiec Theobroma cacao pochodzi z Ameryki Południowej i od VII w naszej ery był uprawiany przez Majów którzy z powodzeniem handlowali jego owocami i nawet wykorzystywali jako środek płatniczy. ... W XVII wieku kakao podbiło całą Europę. Jego czarowi pierwsza uległa Francja potem Holandia kiedy w Amsterdamie rozwinął się handel kakao którym do tej pory zajmowały się wyłącznie porty hiszpańskie. Wkrótce kakao zawędrowało do Niemiec na północ do Skandynawii ale także na południe do Włoch. W połowie XVII w kakao trafiło do Anglii gdzie pijalnie czekolady szybko zaczęły rywalizować z właśnie otwartymi kawiarniami. Na początku XIX w. holenderski chemik Coeraad van Houten wynalazł prasę do usuwania tłuszczu z ziaren i rozwinął metodę neutralizacji kwasów. Dzięki temu zdołał wyprodukować niemal czyste masło kakaowe i wyrabiać z niego bloki które następnie mielono aby otrzymać kakao w proszku dodawane do potraw. W roku 1847 w Wielkiej Brytanii zaczęto sprzedawać czekoladę Fry a a w Szwajcarii powstały słynne firmy produkujące czekoladę. W roku 1875 po raz pierwszy połączono ją z mlekiem skondensowanym i powstała czekolada mleczna. W tym samym czasie Lindt opracował technologię produkcji rozpuszczalnej czekolady do dziś kojarzonej z tą marką. ze Wstępu
Książka "Czekolada. Łatwe i przepyszne przepisy krok po kroku" - oprawa twarda - Wydawnictwo Parragon. Książka posiada 256 stron i została wydana w 2005 r.