Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Książka i Wiedza |
Oprawa: | miękka |
Ilość stron: | 222 s. |
Wymiar: | 145x205 mm |
EAN: | 9788305131476 |
ISBN: | 83-05-13147-5 |
Data: | 2005-03-18 |
Opis książki:
Cymesy z mojej mesy to poradnik poświęcony gotowaniu pod żaglem. Autor dedykuje go żeglarzom nawigującym na rzekach, jeziorach, morzach aż po oceaniczne szlaki. Cymesy z mojej mesy nie tylko informują, z czego, jak i w czym przyrządzać szybko, w każdych warunkach, zdrowe i smaczne potrawy. Są opowieścią o żegludze, o znakomitych kukach i o kuchniach różnych portów. Przede wszystkim jednak serwują Czytelnikowi sto kilkadziesiąt przepisów przekąsek, zup, dań, deserów i smakołyków. Okraszonych apetycznymi przystawkami anegdot żeglarskich i szczodrze przyprawionych humorem oraz autoironią. Unikatowy rarytas wydawniczy, napisany przez jednego z nielicznych ludzi, którzy przeżeglowali tysiące mil i gotowali na wszystkich 360 południkach naszego globu. Andrzej "Mrówa" Urbańczyk, żeglarz rekordzista, wspinacz i - jak sam siebie określa - błędny rycerz, jest autorem licznych książek tłumaczonych na sześć języków. Większość z nich stanowią literackie relacje z samotnych wypraw pod żaglem (Rejs NORD III, Słuchając głosu oceanu. Dziękuję Ci, Pacyfiku, Cisze i sztormy...). Urbańczyk napisał również kilka zbiorów opowiadań (Z wiatrem i pod wiatr, Błękitna groza, Farwater życia...). W dorobku jego nie brak także dzieł fachowych (Planowanie rejsów oceanicznych, Nawigacja prosta, łatwa, zabawna, Chemia na piątkę...) oraz pozycji popularnonaukowych (Człowiek i morze, Za burtę, Poczta Neptuna). Jest również autorem zbiorów aforyzmów (Ocean i człowiek, Matki, żony, córki, Myśli z oceanicznych wacht) i tomu poezji (Bunt). Wraz z żoną Krystyną, również żeglarzem i wspinaczem, oraz siedmioma kotami mieszka w Kalifornii we własnoręcznie zbudowanym domu nad brzegiem Pacyfiku. I pisze następne książki.
Książka "Cymesy z mojej mesy. Kuchnia pod żaglem" - Andrzej Urbańczyk - oprawa miękka - Wydawnictwo Książka i Wiedza.
Spis treści:
Kuk, szef kuchni, kuchmistrz, kucharz doskonały
Tajemnice kumbuza
Woda, aqua, water...
Grunt to prowiant
Szef kambuza poleca
Sprawy pikantne
Herbata, kakao, kawa, coca-cola, środki stymulujące
Cicer cum caule
„Źagle w dół" — czyli posłowie
Indeks potraw