pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
Tytuł książki:

Cymesy z mojej mesy. Kuchnia pod żaglem

Autor książki:

Andrzej Urbańczyk

Dane szczegółowe:
Wydawca: Książka i Wiedza
Oprawa: miękka
Ilość stron: 222 s.
Wymiar: 145x205 mm
EAN: 9788305131476
ISBN: 83-05-13147-5
Data: 2005-03-18
Cena wydawcy: 25.00 złpozycja niedostępna

Opis książki:

Cymesy z mojej mesy to poradnik poświęcony gotowaniu pod żaglem. Autor dedykuje go żeglarzom nawigującym na rzekach, jeziorach, morzach aż po oceaniczne szlaki. Cymesy z mojej mesy nie tylko informują, z czego, jak i w czym przyrządzać szybko, w każdych warunkach, zdrowe i smaczne potrawy. Są opowieścią o żegludze, o znakomitych kukach i o kuchniach różnych portów. Przede wszystkim jednak serwują Czytelnikowi sto kilkadziesiąt przepisów przekąsek, zup, dań, deserów i smakołyków. Okraszonych apetycznymi przystawkami anegdot żeglarskich i szczodrze przyprawionych humorem oraz autoironią. Unikatowy rarytas wydawniczy, napisany przez jednego z nielicznych ludzi, którzy przeżeglowali tysiące mil i gotowali na wszystkich 360 południkach naszego globu. Andrzej "Mrówa" Urbańczyk, żeglarz rekordzista, wspinacz i - jak sam siebie określa - błędny rycerz, jest autorem licznych książek tłumaczonych na sześć języków. Większość z nich stanowią literackie relacje z samotnych wypraw pod żaglem (Rejs NORD III, Słuchając głosu oceanu. Dziękuję Ci, Pacyfiku, Cisze i sztormy...). Urbańczyk napisał również kilka zbiorów opowiadań (Z wiatrem i pod wiatr, Błękitna groza, Farwater życia...). W dorobku jego nie brak także dzieł fachowych (Planowanie rejsów oceanicznych, Nawigacja prosta, łatwa, zabawna, Chemia na piątkę...) oraz pozycji popularnonaukowych (Człowiek i morze, Za burtę, Poczta Neptuna). Jest również autorem zbiorów aforyzmów (Ocean i człowiek, Matki, żony, córki, Myśli z oceanicznych wacht) i tomu poezji (Bunt). Wraz z żoną Krystyną, również żeglarzem i wspinaczem, oraz siedmioma kotami mieszka w Kalifornii we własnoręcznie zbudowanym domu nad brzegiem Pacyfiku. I pisze następne książki.

Książka "Cymesy z mojej mesy. Kuchnia pod żaglem" - Andrzej Urbańczyk - oprawa miękka - Wydawnictwo Książka i Wiedza.

Spis treści:

Kotwicę podnieś!
Kuk, szef kuchni, kuchmistrz, kucharz doskonały
Tajemnice kumbuza
Woda, aqua, water...
Grunt to prowiant
Szef kambuza poleca
Sprawy pikantne
Herbata, kakao, kawa, coca-cola, środki stymulujące
Cicer cum caule
„Źagle w dół" — czyli posłowie
Indeks potraw