Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Wydawnictwo Graf-ika |
Rok wyd.: | 2013 |
Oprawa: | twarda |
Ilość stron: | 124 s. |
Wymiar: | 10x277 mm |
EAN: | 9788361889694 |
ISBN: | 978-83-61889-69-4 |
Data: | 2013-04-02 |
Opis książki:
Compendium Ferculorum albo zebranie potraw - pierwsza zachowana polska książka kucharska, wydana w Krakowie w 1682 roku. Autorem był kuchmistrz wojewody krakowskiego Aleksandra Michała Lubomirskiego Stanisław Czerniecki. Książka składa się z trzech rozdziałów i zawiera 333 przepisy. W części pierwszej przedstawione zostały potrawy mięsne, w rozdziale drugim umieszczono przepisy na dania z ryb, ostatnia część dzieła zawiera receptury na potrawy mleczne, pasztety, sposoby przyrządzania tortów i ciast. Każda z tych części oprócz stu głównych przepisów, zawiera uzupełnienie, tzw. additament (dziesięć kolejnych receptur, dotyczących dodatków do opisywanych wcześniej potraw). Atrakcją każdego rozdziału jest tzw. sekret kuchmistrzowski.
Książka "Compendium Ferculorum albo zebranie potraw" - Stanisław Czerniecki - oprawa twarda - Wydawnictwo Graf-ika. Książka posiada 124 stron i została wydana w 2013 r.