pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
Tytuł książki:

Compendium Ferculorum albo zebranie potraw

Autor książki:

Stanisław Czerniecki

Dane szczegółowe:
Wydawca: Wydawnictwo Graf-ika
Rok wyd.: 2024
Oprawa: twarda
Ilość stron: 200 s.
Wymiar: 170x240 mm
EAN: 9788368063028
ISBN: 978-83-68063-02-8
Data: 2024-06-13
51.05 
pozycja dostępna Wyślemy w czasie: 1-3 dni

Opis książki:

Reprint pierwszej zachowanej polskiej książki kucharskiej, wydanej w Krakowie w 1682 roku. Autorem był kuchmistrz wojewody krakowskiego Aleksandra Michała Lubomirskiego Stanisław Czerniecki. Książka składa się z trzech rozdziałów i zawiera 333 przepisy. W części pierwszej przedstawione zostały potrawy mięsne, w rozdziale drugim umieszczono przepisy na dania z ryb, ostatnia część dzieła zawiera receptury na potrawy mleczne, pasztety, sposoby przyrządzania tortów i ciast. Każda z tych części oprócz stu głównych przepisów, zawiera uzupełnienie, tzw. additament (dziesięć kolejnych receptur, dotyczących dodatków do opisywanych wcześniej potraw). Atrakcją każdego rozdziału jest tzw. sekret kuchmistrzowski. Dzieło zadedykował autor Helenie Tekli Lubomirskiej, żonie Aleksandra Michała. Książka po staropolsku oraz przetłumaczona na język współczesny.

Książka "Compendium Ferculorum albo zebranie potraw" - Stanisław Czerniecki - oprawa twarda - Wydawnictwo Graf-ika. Książka posiada 200 stron i została wydana w 2024 r. Cena 51.05 zł. Zapraszamy na zakupy!