Co warto wiedzieć o diecie łatwostrawnej?
Jolanta Mikołajczak, Joanna Wyka, Jadwiga Biernat
Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | MEDPHARM |
Rok wyd.: | 2007 |
Oprawa: | miękka |
Ilość stron: | 110 s. |
Wymiar: | 130x190 mm |
EAN: | 9788360466223 |
ISBN: | 978-83-6046-622-3 |
Data: | 2008-11-13 |
Opis książki:
Żywienie człowieka jest jedną z najmłodzszych nauk przyrodniczych, łączących wiedzę z różnych dziedzin nauk przyrodniczych, łączących wiedzę z różnych dziedzin: chemii, biologii, biochemii i medycyny.
Szczególną częścią tej nauki jest żywienie w chorobie (dietetyka). Jest to ważny element prawidłowej terapii, a w wielu schorzeniach – podstawa postępowania leczniczego. Właściwa dieta jest w wielu schorzeniach pierwszym etapem leczenia.
W początkowej fazie choroby najczęściej zalecana jest dieta łatwo strawna, której zasady omawia niniejsza książka.
Do prowadzenia racjonalnego żywienia osób, niezbędne jest przestrzeganie kilku prawideł określanych jako 5 razy U : – urozmaicenie – umiarkowanie – uregulowanie – umiejętność przyrządzania potraw podczas obróbki kulinarnej – uprawianie sportu, ćwiczeń lub spacer
Książka "Co warto wiedzieć o diecie łatwostrawnej?" - Jolanta Mikołajczak, Joanna Wyka, Jadwiga Biernat - oprawa miękka - Wydawnictwo MEDPHARM. Książka posiada 110 stron i została wydana w 2007 r.