
Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Pascal |
Rok wyd.: | 2025 |
Oprawa: | Miękka ze skrzydełka |
Ilość stron: | 160 s. |
Wymiar: | 115x190 mm |
EAN: | 9788383174617 |
ISBN: | 978-83-8317-461-7 |
Data: | 2025-03-13 |
Opis książki:
Chorwacja. Półwysep Pelješac i Korčula Winnice, malownicze zatoki i tradycyjna kuchnia W którym mieście urodził się Marco Polo? Gdzie znajdziesz najlepsze ostrygi? Które wina są najsmaczniejsze? Na której wyspie mieszkała Kalipso? Podczas podróży z Pascalem odwiedzisz najlepsze winnice i spróbujesz czarnego risotto! Choć Chorwacja kojarzy się z tłumami, to można jeszcze znaleźć miejsca, gdzie nie dociera wielu turystów, a życie miejscowych toczy się swoim rytmem. Tak jest w przypadku półwyspu Pelješac i wyspy Korčuli - to idealne kierunki na poznawanie tutejszych winnic, w których można spotkać miejscowych winiarzy, odwiedzić ich piwniczki czy uczestniczyć z mieszkańcami w degustacjach, poznając kultywowane w regionie tradycje winiarskie. Nie brakuje też niezadeptanych, górskich ścieżek i niezatłoczonych plaż.
Aleksandra Zagórska-Chabros autorka bloga Bałkany według Rudej Kraina winnic Półwysep Pelješac winami stoi. Jednym z ważniejszych regionów jest Dingač. Czerwone wino Dingač produkowane jest ze szczepu plavac mali. To z okolic Potomje charakteryzuje się bardzo wyrazistym, mocnym smakiem oraz wyczuwalnymi owocowymi nutami. Koneserzy mogą też odnaleźć nuty czarnego pieprzu czy goździków. Winorośle uprawia się tu w wyjątkowo trudnych warunkach, dlatego przy zbiorach wykorzystywano osły, które stały się symbolem regionu.
Książka "Chorwacja. Półwysep Pelješac i Korčula" - Aleksandra Zagórska-Chabros - oprawa Miękka ze skrzydełka - Wydawnictwo Pascal. Książka posiada 160 stron i została wydana w 2025 r.