Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Wydawnictwo Naukowe PWN |
Rok wyd.: | 2015 |
Oprawa: | twarda |
Ilość stron: | 440 s. |
Wymiar: | 150x235 mm |
EAN: | 9788301181345 |
ISBN: | 978-83-0118-134-5 |
Data: | 2015-02-19 |
Opis książki:
Jak uniknąć strat jakości? Czy lepiej zamrażać ciasto z garą czy bez gary? Czym są i jak działają polepszacze do głębokiego mrożenia? Co się dzieje z drożdżami podczas mrożenia?
Przez siedem dni w tygodniu, o każdej porze dnia konsument chce mieć dostęp do szerokiej gamy świeżych produktów piekarniczych. Współczesna technologia pozwala rozdzielić czasowo fazy wytwarzania ciasta, garowania oraz wypieku. Najszersze pole manewru daje faza garowania, a największy sukces można osiągnąć dzięki zastosowaniu chłodnictwa.
Książka porusza szereg istotnych zagadnień technologicznych związanych z procesami chłodzenia i mrożenia różnych typów produktów spożywczych (stałych, płynnych, pakowanych, itp.). Ponadto znajdują się w niej informacje oraz wskazówki praktyczne na temat wykorzystania chłodnictwa w przemyśle spożywczym, takie jak:
- wydajność chłodzenia
- działanie chłodni a straty cieplne
- rodzaje urządzeń chłodniczych
- odroczone i przerwane garowaniu oraz technologia półzapieku
- mrożenie szokowe, próżniowe, kriogeniczne, adiabatyczne
- dopasowywanie receptur do potrzeb chłodnictwa
- produkcja drobnego pieczywa żytniego z zastosowaniem chłodnictwa
- analiza rentowności sklepowych stacji wypieku
- zapotrzebowanie mocy chłodniczej i porównywanie kosztów urządzeń chłodniczych
Dzięki zastosowaniu nowych technologii zakłady mają możliwość oferować swoim klientom szeroki asortyment produktów, usprawniać przebieg procesu produkcji, zaś klienci mają pewność zakupu produktów o najwyższej jakości.
Książka "Chłodnictwo. Technologia w piekarni" - Klaus Losche - oprawa twarda - Wydawnictwo Naukowe PWN. Książka posiada 440 stron i została wydana w 2015 r.