pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
Tytuł książki:

Chłodnictwo. Technologia w piekarni

Autor książki:

Klaus Losche

Dane szczegółowe:
Wydawca: Wydawnictwo Naukowe PWN
Rok wyd.: 2015
Oprawa: twarda
Ilość stron: 440 s.
Wymiar: 150x235 mm
EAN: 9788301181345
ISBN: 978-83-0118-134-5
Data: 2015-02-19
Cena wydawcy: 99.00 złpozycja niedostępna

Opis książki:

Jak uniknąć strat jakości? Czy lepiej zamrażać ciasto z garą czy bez gary? Czym są i jak działają polepszacze do głębokiego mrożenia? Co się dzieje z drożdżami podczas mrożenia?
Przez siedem dni w tygodniu, o każdej porze dnia konsument chce mieć dostęp do szerokiej gamy świeżych produktów piekarniczych. Współczesna technologia pozwala rozdzielić czasowo fazy wytwarzania ciasta, garowania oraz wypieku. Najszersze pole manewru daje faza garowania, a największy sukces można osiągnąć dzięki zastosowaniu chłodnictwa.

Książka porusza szereg istotnych zagadnień technologicznych związanych z procesami chłodzenia i mrożenia różnych typów produktów spożywczych (stałych, płynnych, pakowanych, itp.). Ponadto znajdują się w niej informacje oraz wskazówki praktyczne na temat wykorzystania chłodnictwa w przemyśle spożywczym, takie jak:
- wydajność chłodzenia
- działanie chłodni a straty cieplne
- rodzaje urządzeń chłodniczych
- odroczone i przerwane garowaniu oraz technologia półzapieku
- mrożenie szokowe, próżniowe, kriogeniczne, adiabatyczne
- dopasowywanie receptur do potrzeb chłodnictwa
- produkcja drobnego pieczywa żytniego z zastosowaniem chłodnictwa
- analiza rentowności sklepowych stacji wypieku
- zapotrzebowanie mocy chłodniczej i porównywanie kosztów urządzeń chłodniczych
Dzięki zastosowaniu nowych technologii zakłady mają możliwość oferować swoim klientom szeroki asortyment produktów, usprawniać przebieg procesu produkcji, zaś klienci mają pewność zakupu produktów o najwyższej jakości.

Książka "Chłodnictwo. Technologia w piekarni" - Klaus Losche - oprawa twarda - Wydawnictwo Naukowe PWN. Książka posiada 440 stron i została wydana w 2015 r.