pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
Tytuł książki:

Chleb po warszawsku

Dane szczegółowe:
Wydawca: Veda
Rok wyd.: 2012
Oprawa: twarda
Ilość stron: 144 s.
Wymiar: 220x265 mm
EAN: 9788361932338
ISBN: 978-83-61932-33-8
Data: 2012-10-10
Cena wydawcy: 49.00 złpozycja niedostępna

Opis książki:

Chleb jemy każdego dnia rzadko jednak zastanawiamy się nad tym kto go upiekł. A to wcale nie jest bez znaczenia. Książka przygotowana przez Magdalenę Stopę tekst i Federico Caponiego zdjęcia została poświęcona piętnastu stołecznym piekarniom firmom rodzinnym zrzeszonym w cechu które na przekór presji współczesnych technologii nadal przygotowują zdrowe pieczywo. Ich właściciele szanując swoje rzemieślnicze korzenie zachowują receptury rodziców i dziadków. Nadal pieką chleb żytni przygotowywany tradycyjną czasochłonną metodą wyprowadzania naturalnego zakwasu i nie wierzą w zwycięstwo pieczywa nafaszerowanego chemią. Magdalena Stopa opisała nie tylko najciekawsze firmowe wyroby ale też historie piekarń zrzeszonych w warszawskim cechu. A są one równie niezwykłe jak historia samego miasta. Większość firm ma za sobą nie tylko zmagania z komunizmem ale też doświadczenie wojny. W najstarszej z nich pracuje już piąte pokolenie a ścianę zdobi dyplom mistrzowski pamiętający czasy caratu. Autorka przedstawiła również długą historię warszawskiego cechu piekarzy. Założony w 1520 roku zbliża się do obchodów swego 500-lecia. Książkę ilustrują fotoreportaże Federico Caponiego włoskiego fotografa urodzonego we Florencji a od kilku lat mieszkającego w Warszawie. W wysmakowany sposób oddają urok ręcznej pracy oraz urodę chleba naszego najbardziej powszechnego pożywienia.

Książka "Chleb po warszawsku" - Magdalena Stopa, Federico Caponi - oprawa twarda - Wydawnictwo Veda. Książka posiada 144 stron i została wydana w 2012 r.