Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Veda |
Rok wyd.: | 2012 |
Oprawa: | twarda |
Ilość stron: | 144 s. |
Wymiar: | 220x265 mm |
EAN: | 9788361932338 |
ISBN: | 978-83-61932-33-8 |
Data: | 2012-10-10 |
Opis książki:
Chleb jemy każdego dnia rzadko jednak zastanawiamy się nad tym kto go upiekł. A to wcale nie jest bez znaczenia. Książka przygotowana przez Magdalenę Stopę tekst i Federico Caponiego zdjęcia została poświęcona piętnastu stołecznym piekarniom firmom rodzinnym zrzeszonym w cechu które na przekór presji współczesnych technologii nadal przygotowują zdrowe pieczywo. Ich właściciele szanując swoje rzemieślnicze korzenie zachowują receptury rodziców i dziadków. Nadal pieką chleb żytni przygotowywany tradycyjną czasochłonną metodą wyprowadzania naturalnego zakwasu i nie wierzą w zwycięstwo pieczywa nafaszerowanego chemią. Magdalena Stopa opisała nie tylko najciekawsze firmowe wyroby ale też historie piekarń zrzeszonych w warszawskim cechu. A są one równie niezwykłe jak historia samego miasta. Większość firm ma za sobą nie tylko zmagania z komunizmem ale też doświadczenie wojny. W najstarszej z nich pracuje już piąte pokolenie a ścianę zdobi dyplom mistrzowski pamiętający czasy caratu. Autorka przedstawiła również długą historię warszawskiego cechu piekarzy. Założony w 1520 roku zbliża się do obchodów swego 500-lecia. Książkę ilustrują fotoreportaże Federico Caponiego włoskiego fotografa urodzonego we Florencji a od kilku lat mieszkającego w Warszawie. W wysmakowany sposób oddają urok ręcznej pracy oraz urodę chleba naszego najbardziej powszechnego pożywienia.
Książka "Chleb po warszawsku" - Magdalena Stopa, Federico Caponi - oprawa twarda - Wydawnictwo Veda. Książka posiada 144 stron i została wydana w 2012 r.