pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
Tytuł książki:

Chemia żywności. Tom 3

Autor książki:

Zdzisław E. Sikorski

(red.)
Dane szczegółowe:
Wydawca: WNT
Rok wyd.: 2009
Oprawa: miękka
Ilość stron: 248 s.
Wymiar: 164x238 mm
EAN: 9788320432763
ISBN: 978-83-2043-276-3
Data: 2008-11-13
pozycja niedostępna

Opis książki:

Piąte wydanie znanego i cenionego podręcznika akademickiego zostało gruntownie zmienione. Zaktualizowano jego treść oraz dodano nowe rozdziały uwzględniające najnowsze zdobycze wiedzy o żywności i żywieniu człowieka.
Książka ukazuje się teraz w trzech następujących tomach: Tom 1. Składniki żywności.
Tom 2. Sacharydy, lipidy i białka.
Tom 3. Odżywcze i zdrowotne właściwości składników żywności.
Książka jest adresowana do studentów i pracowników naukowych wydziałów związanych z chemią, technologią i biotechnologią żywności, żywieniem człowieka, bromatologią itp. akademii rolniczych, akademii i uniwersytetów medycznych oraz politechnik. Będzie też przydatna dla technologów, towaroznawców i producentów żywności pracujących w zakładach produkujących i przetwarzających żywność.
W tomie 3 przedstawiono charakterystykę odżywczych i zdrowotnych właściwości składników żywności, chemiczne i biologiczne właściwości witamin, także odżywcze i funkcjonalne cechy masła. Opisano alergeny występujące w surowcach i produktach żywnościowych, a także zaprezentowano najnowsza wiedzę na temat mutagennego, rakotwórczego i przeciwrakotwórczego działania wielu związków zawartych w żywności. Ponadto omówiono interakcje składników żywności oraz wpływ tych oddziaływań na jakość produktów spożywczych.

Książka "Chemia żywności. Tom 3" - Zdzisław E. Sikorski (red.) - oprawa miękka - Wydawnictwo WNT. Książka posiada 248 stron i została wydana w 2009 r.