pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
Tytuł książki:

Chemia żywności. Tom 2. Sacharydy, lipidy i białka

Dane szczegółowe:
Wydawca: WNT
Rok wyd.: 2014
Oprawa: miękka
Ilość stron: 304 s.
Wymiar: 165x240 mm
EAN: 978836362337102
ISBN: 978-83-6362-337-1
Data: 2014-04-23
Cena wydawcy: 49.00 złpozycja niedostępna

Opis książki:

Chemia żywności jest intensywnie rozwijającą się dziedziną nauki i obejmuje coraz większy zakres tematyczny. Jest to związane z rosnącym zainteresowaniem wpływem właściwego sposobu odżywiania na zdrowie, a nawet życie człowieka. Stale pogłębia się wiedza na temat roli składników żywności w kształtowaniu jakości produktów żywnościowych oraz ich wpływu na zdrowie konsumenta.

W szóstym wydaniu znanego i cenionego podręcznika akademickiego Chemia żywności znalazło się kilka nowych rozdziałów, uwzględniających najnowsze zdobycze wiedzy o żywności i żywieniu człowieka.

Książka ukazuje się w trzech tomach: - Tom 1. Składniki żywności - Tom 2. Sacharydy, lipidy i białka - Tom 3. Odżywcze i zdrowotne właściwości składników żywności Tom 2 obejmuje m.in. następujące zagadnienia: - charakterystykę sacharydów, lipidów i białek, mających największy udział w składzie produktów żywnościowych, - właściwości funkcjonalne tych składników oraz ich wpływ na tworzenie się pożądanych sensorycznych cech produktów, - chemiczne i biochemiczne przemiany składników żywności zachodzące podczas jej przetwarzania i przechowywania, - nowoczesne metody oznaczania białek żywności.

Wydawnictwo WNT poleca tę książkę studentom i pracownikom naukowym uniwersytetów przyrodniczych i medycznych oraz politechnik, na zajęcia związane z chemią, technologią i biotechnologią żywności, a także bromatologią i żywieniem człowieka. Będzie też przydatna technologom, towaroznawcom i producentom żywności pracującym w zakładach produkujących i przetwarzających żywność, a także kontrolerom sprawdzającym jakość produktów żywnościowych.

Książka "Chemia żywności. Tom 2. Sacharydy, lipidy i białka" - oprawa miękka - Wydawnictwo WNT. Książka posiada 304 stron i została wydana w 2014 r.