Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | ZamKor |
Rok wyd.: | 2012 |
Oprawa: | miękka |
Ilość stron: | 72 s. |
Wymiar: | 160x230 mm |
EAN: | 9788360793879 |
ISBN: | 978-83-6079-387-9 |
Data: | 2012-05-04 |
Cena wydawcy: 15.90 złpozycja niedostępna
×
Opis podręcznika:
Książka zawiera szereg ciekawych informacji na temat artykułów spożywczych w kontekście ich składu chemicznego, wartości odżywczej i kalorycznej. Opisuje chemiczne składniki żywności i ich rolę w codziennej diecie, wskazuje substancje chemiczne stosowane w produktach niskokalorycznych i dodatkach do żywności. Uświadamia znaczenie bioaktywnych składników żywności funkcjonalnej, czyli takiej, która oprócz walorów odżywczych zmniejsza ryzyko chorób przewlekłych, poprawia samopoczucie, wspomaga leczenie chorób wieńcowych, niektórych nowotworów, otyłości. W materiale zawartym w książce można znaleźć również opisy prostych doświadczeń chemicznych z wykorzystaniem artykułów spożywczych.Książka jest napisana przystępnym językiem. Zamieszczono w niej także liczne ciekawostki, które mogą zainteresować zarówno uczniów, jak i nauczycieli. Publikacja jest skorelowana z nową podstawą programową.
Podręcznik „Chemia wokół nas. Chemia w kuchni” - oprawa miękka - Wydawca: ZamKor.