Chemia w pożywieniu. Jak działają dodatki do żywności i dlaczego nam szkodzą
Hans-Ulrich Grimm
Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Vital |
Rok wyd.: | 2014 |
Oprawa: | miękka |
Ilość stron: | 352 s. |
Wymiar: | 145x205 mm |
EAN: | 9788364278280 |
ISBN: | 978-83-6427-828-0 |
Data: | 2014-06-17 |
Opis książki:
Każdemu człowiekowi zdarzyło się przynajmniej raz w życiu przeczytać informacje podane na etykiecie kupowanego przez niego produktu. Szczególnie ciekawą lekturą w takich chwilach bywa skład pozornie nieskomplikowanych specjałów branży spożywczej. Jak odcyfrować zawarte tam skróty i na które z nich należy zwrócić szczególną uwagę? Odpowiedzi udziela Autor bestsellerów ?Nie jedz tego!? i ?Cukrowa mafia?, którego publikacje są zmorą koncernów spożywczych.Jak dr Grimm przekonuje w swojej najnowszej książce, pożywienie produkowane na skalę przemysłową potrzebuje chemicznych dodatków. Niestety, człowiek już nie - one mu po prostu szkodzą. Autor analizuje działanie najpopularniejszych dodatków do produktów spożywczych, w tym aromatów, enzymów, środków modyfikowanych genetycznie, maltodekstryny, ekstraktu drożdżowego i syropu glukozowo-fruktozowego. Dochodzi przy tym do szokujących wniosków.
Dzięki tej publikacji poznasz powiązania chemicznych środków w jedzeniu z szybszym starzeniem się i chorobami układu krążenia. Dowiesz się, jakie zmiany w organizmie ludzkim wywołuje Cola Light i ksylitol oraz dlaczego gotowe dania mogą powodować poważne schorzenia jelit. Autor ujawnia także szokującą prawdę o chemii znajdującej się w uwielbianych przez dzieci napojach i słodyczach. Zdradza również, jakie zagrożenia skrywają się w margarynach imitujących masło.
Dowiedz się, co o dodatkach do żywności sądzą eksperci i dlaczego ich przerażenie jest bagatelizowane i nie dopuszczane do środków masowego przekazu. Poznaj całą prawdę i przestań truć siebie i bliskich.
Książka "Chemia w pożywieniu. Jak działają dodatki do żywności i dlaczego nam szkodzą" - Hans-Ulrich Grimm - oprawa miękka - Wydawnictwo Vital. Książka posiada 352 stron i została wydana w 2014 r.