pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
podręcznik:

Chemia rolna. Podstawy żywienia i zasady nawożenia roślin

Dane szczegółowe:
Wydawca: Naukowe PWN
Oprawa: miękka
Ilość stron: 348 s.
Wymiar: 165x240 mm
EAN: 9788301135218
ISBN: 83-01-13521-2
Data:2001-01-14
Cena wydawcy: 36.00 złpozycja niedostępna

Opis książki:

Podręcznik chemii rolnej przeznaczony przede wszystkim dla studentów akademii rolniczych (kierunki: agronomia, chemia rolna, hodowla zwierząt, ochrona środowiska, agrobiznes), słuchaczy szkół licencjackich, młodych nauczycieli akademickich oraz szerokich rzesz praktyków. Autorzy omawiają w nim: - podstawy żywienia roślin, ich wymagania pokarmowe i potrzeby nawozowe, - rolę gleby jako siedliska wzrostu i rozwoju roślin, ocenę gleby i nawozów, - klasyfikację, zużycie i zastosowanie nawozów organicznych (obornik, gnojowica, pomiot ptasi, nawozy zielone, komposty, torf i in., jak odpady, ścieki, osady), wapniowo-magnezowych i mineralnych (azotowe, fosforowe, potasowe, magnezowe, siarkowe, mikroelementowe i wieloskładnikowe) dla wydajnej produkcji roślinnej i minimalizowania negatywnego oddziaływania środowiska, - nawożenie, jego zasady i technologię oddziaływania na jakość plonu oraz wpływ obciążający środowisko. Szeroki zakres materiału wynika z potrzeby w miarę szczegółowego naświetlenia zagadnień stanowiących podstawę nauki o nawożeniu roślin. Kolejność rozdziałów została tak ustalona, aby rozdziały poprzednie stanowiły wprowadzenie do następnych. Autorzy - prof. dr hab. EUGENIUSZ GORLACH i prof. dr hab. TEOFIL MAZUR - stworzyli podręcznik aktualny i kompletny; poprowadzili wykład systematycznie, jasno i przystępnie, uzupełniając go przejrzystym materiałem ilustracyjnym.

Książka "Chemia rolna. Podstawy żywienia i zasady nawożenia roślin" - Eugeniusz Gorlach, Teofil Mazur - oprawa miękka - Wydawnictwo Naukowe PWN.