pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
Tytuł książki:

Chemia i biotechnologia w produkcji zwierzęcej

Dane szczegółowe:
Wydawca: Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne
Rok wyd.: 2011
Oprawa: miękka
Ilość stron: 260 s.
Wymiar: 165x235 mm
EAN: 9788309010678
ISBN: 978-83-0901-067-8
Data: 2011-10-11
pozycja niedostępna

Opis książki:

W optymalizacji produkcji zwierzęcej, oprócz wykorzystania zdobyczy współczesnej genetyki, technologii produkcji, w tym i żywienia, stosuje się powszechnie rożnego rodzaju związki organiczne i nieorganiczne, mikroorganizmy i ich metabolity, pozyskiwane bądź to na drodze syntezy chemicznej, bądź wskutek wykorzystania często dość skomplikowanych procesów biotechnologicznych. Do tej grupy składników należy więc zaliczyć związki i preparaty, których zastosowanie w chowie i hodowli zwierząt zwiększa produkcyjność, zdrowotność, umożliwia przedłużenie albo poprawę użyteczności pokarmowej pasz, szczególnie pod względem wyglądu, zapachu, smaku, konsystencji i trwałości, stosowanych metod technologicznych, a także przeznaczenia żywieniowo-fizjologicznego lub dietetycznego. W tej publikacji przedstawiono bogactwo związków chemicznych i preparatów biotechnologicznych, które rozważnie i umiejętnie stosowane, mogą być bardzo przydatne w efektywnej produkcji zwierzęcej, zapewniającej pozyskanie bezpiecznej żywności. Poruszono także zagadnienia dotyczące konserwacji pasz, modyfikacji genetycznej roślin i pasz oraz wykorzystania nanotechnologii w produkcji zwierzęcej.

Książka "Chemia i biotechnologia w produkcji zwierzęcej" - oprawa miękka - Wydawnictwo Państwowe Rolnicze i Leśne. Książka posiada 260 stron i została wydana w 2011 r.