Bromatologia. Zarys nauki o żywności i żywieniu
Henryk Gertig, Juliusz Przysławski
Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | PZWL |
Rok wyd.: | 2007 |
Oprawa: | miękka |
Ilość stron: | 468 s. |
Wymiar: | 165x235 mm |
EAN: | 9788320036039 |
ISBN: | 978-83-2003-603-9 |
Data: | 2008-11-25 |
Opis książki:
Jest to nowoczesny podręcznik akademicki, w którym omówiono podstawowe składniki odżywcze, witaminy i składniki mineralne oraz ich przemiany w organizmie. Przedstawiono też główne grupy produktów żywnościowych, ich wartość odżywczą, występowanie i pożądaną wielkość spożycia. Cenne jest uwzględnienie problemu interakcji witamin z lekami.
Szczególną uwagę zwrócono na racjonalny sposób odżywiania się różnych grup ludności, metody oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia oraz rolę dietetyki w profilaktyce chorób cywilizacyjnych. Jeden z rozdziałów poświęcono różnym rodzajom stosowanych diet, oraz alternatywnym sposobom żywienia.
Publikacja jest przeznaczona dla studentów wydziałów farmaceutycznych oraz nauki o zdrowiu akademii medycznych, a także innych uczelni (np. uczelni rolniczych), które w swych programach nauczania uwzględniają naukę o żywności i żywieniu.
Książka "Bromatologia. Zarys nauki o żywności i żywieniu" - Henryk Gertig, Juliusz Przysławski - oprawa miękka - Wydawnictwo PZWL. Książka posiada 468 stron i została wydana w 2007 r.